Toteutuvatko asukkaiden parannusehdotukset idässä? Kyllä, uskoo stadiluotsi!

Herttoniemen ja Laajasalon seudulla odotetaan innolla OmaStadi-äänestyksen voittosuunnitelmien toteutusta. Helsingin kaupungin Oma Stadi -osallistuvan budjetoinnin hankkeessa kaakkoisen suurpiirin asukkaat tekivät väkilukuun suhteutettuna eniten oman asuinalueen parannusehdotuksia koko kaupungissa! Hyvä itä!

Asukkaiden ehdottamista asuinympäristön parannuskohteista käytiin viime syksynä tiukka ja suosittu äänestys, jonka yhteydessä kampanjoivat vilkkaasti omien suosikkiehdotustensa puolesta.

Nyt odotamme jännityksellä, kuinka nämä voittoisat suunnitelmat käytännössä etenevät:

– Aino Acktén huvilan kuntoselvitys – selkeä voittaja 2727 äänellä.

– Penkkien ja roskisten lisääminen Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kävelyreiteille

– Reposalmen aurinkosähkölautta Vartiosaaren ja Laajasalon välille.

Kaakkoisen suurpiirin stadiluotsi Pauli Saloranta kertoo, että OmaStadi-suunnitelmat etenevät kaupungin tavanomaisten toimintasuunnitelmien ohi. Myös rahat suunnitelmien toteutukseen ovat jo valmiina.

– Osa suunnitelmista toteutuu heti tulevana kesänä, osa voi vaatia enemmän selvittelyä.Stadiluotsit järjestivät keväällä 2019 kaikissa suurpiireissä osallistuvan budjetoinnin työpajoja, joissa kaupunkilaiset ja virkamiehet yhteistuumin kehittelivät ehdotuksista toteuttamiskelpoisia suunnitelmia. Kuva: Kimmo Brandt / Helsingin kaupunki.

 Aurinkosähkölautta ja uusia puistonpenkkejä

 Suunnitelma penkkien ja roskisten lisäämisestä Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kävelyreiteille on toteutukseen valituista suunnitelmista kaikkein yksinkertaisin ja helpoin. Suunnitelman toteuttamiseen on osoitettu 56 000 euroa.

– Tämä mainio suunnitelma toteutuu todennäköisesti ensimmäisenä. Työ edellyttää selvitystä siitä, mihin penkit ja roskikset kannattaa sijoittaa ja minkälaiset perustukset kussakin paikassa tarvitaan. Ja tietysti luvassa ovat myös hauskat avajaiset!, Pauli kertoo.

Erikoisin ja jännittävin asukkaiden tekemä voittosuunnitelma on Reposalmen aurinkosähkölautta Vartiosaaren ja Laajasalon välille. Äänestyksessä se sai kolmanneksi eniten ääniä (1626) ja suunnitelman toteutukseen on varattu 110 000 euroa. Saloranta uskoo, että näinkin erikoinen ehdotus myös oikeasti toteutuu.

– Aurinkosähköllä kulkevia pieniä matkustajalauttoja löytyy maailmalta useita eri malleja ja niiden hinnatkin ovat kohtuulliset. Lauttaratkaisu ylipäätään on hyvä tilanteeseen, jossa Vartiosaaren virkistyskäyttöä lisätään harkitusti.

Aino Acktén huvilalle kuntoselvitys, ei vielä kunnostusta

OmaStadi-äänestyksessä eniten ääniä kaakkoisessa suurpiirissä sai suunnitelma Aino Ackten huvilan kuntoselvityksestä. Voitto ei vielä tarkoita, että huvila kunnostetaan, sillä kyse on vasta selvityksen tekemisestä, mihin varattu 100 000 euroa.

– Suunnitelman mukaan huvilaan kustannetaan perusteellinen kuntotutkimus rakenneavauksineen sekä laaditaan korjaus- ja rahoitussuunnitelma.

Mahdollisten kunnostustöiden aloittamisesta kaupunki päättää selvityksen valmistuttua.

 OmaStadi on suoraa demokratiaa

Ensimmäisen OmaStadin perusteella Pauli Saloranta arvioi, että Laajasalon ja Herttoniemen seuduilla asuu paljon oman asuinalueensa kehittämisestä kiinnostuneita asukkaita.

– No todellakin! Koko OmaStadissa kaakkoisen suurpiirin asukkaat tekivät eniten ehdotuksia väkilukuun nähden, niistä syntyi suhteessa eniten suunnitelmia äänestykseen. Myös äänestysprosentti oli kaupungin korkein. Erityisen iloinen olin aktiivisuudesta, jolla ihmiset lähtivät kampanjoimaan heille tärkeiden suunnitelmien puolesta.

Kaikkiaan Kaakkoisessa suurpiirissä tehtiin 115 erilaista ehdotusta.

OmaStadi on Helsingin kaupungin tapa toteuttaa kuntalaisten osallistuvaa budjetointia. Verkossa kaupunkilaiset voivat seurata OmaStadin voittosuunnitelmien toteutuksen etenemistä tulevan kevään aikana ja myöhemminkin.

Onko osallistuva budjetointi hyvä tapa lisätä kaupunkilaisten osallistumista?

– Osallistuva budjetointi on hyvä lisä kaupungin muiden vaikuttamiskanavien rinnalle. Siinä myös päätösvalta on asukkailla, joten se edustaa kaikkein suorinta demokratiaa. Osallistuva budjetointi tuo yhteen samoista asioista kiinnostuneita kaupunkilaisia sekä näiden parissa työskenteleviä virkamiehiä rakentavassa hengessä.

OmaStadi on kaupungin jatkuvaa toimintaa. Kaupunginhallitus päättänee maaliskuussa seuraavan kierroksen ajankohdan ja toteutustavan.

Jani Jakonen

Jani Jakonen

Kiikarissa itä -blogin takana on helsinkiläinen kaupunkitoimittaja Jani Jakonen, joka blogissaan tekee havaintoja Itä-Helsingistä. Hän katsoo sinne, mihin muut eivät huomaa katsoa, nostaa valokeilaan itähelsinkiläisiä ilmiöitä ja tapahtumia sekä kannustaa asukkaita vaikuttamaan ja osallistumaan. Postauksillaan Jani haluaa vahvistaa asukkaiden iisti on siistiä – fiilistä.

Aiheeseen liittyen

Pala kaupunkia katosi Eastonin kupeesta – jääkö kukaan kaipaamaan?

Itäkeskuksen asuntorakentamisessa puhaltavat uudet raikkaammat tuulet, kun Kauppakartanonkadun 70-luvun kerrostalot korvaantuvat uusilla. Jani selvitti, mistä on kyse.

Kiikarissa itä
02.05.2020

Kansainvälinen ideakilpailu piirtää parempaa Itäkeskusta

Käynnissä olevan ideakilpailun tulokset vaikuttavat myös Eastonin jatkokehitykseen.

Kiikarissa itä
15.10.2019

REKO, pellolta pöytään – yksi idän ihmeistä

Itä-Helsingin REKO-ryhmistä saa tuoretta ja hyvää lähiruokaa, ja samalla kivan kokemuksen.

Hyllyjen välissä
19.09.2019

Herttoniemen kartano on monta museota yhdellä retkellä

Herttoniemen kartanon kiehtovaan historiaan pääsee tutustumaan sunnuntaisin syyskuun aikana. Kotimuseossa on esillä esimerkiksi Zacharias Topeliuksen jäämistöä.

Kiikarissa itä
05.09.2019

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje