Treenivaje korjaantui kun vartiokyläläisen omakotitalon autotalli muuntui kuntosaliksi
Netti Saba ja Juha Blid ostivat Vartiokylästä rintamieskotitalon, jonka kunto osoittautui luultua kehnommaksi. Mittavan remontin myötä isoimmista sisäilmaongelmista on selvitty, ja arkeen on vapautunut tilaa liikunnalle. Uusi kuntoilupaikka löytyi omasta autotallista.
Vanhan autotallin ovi on raollaan. Kun kurkistaa sisälle, näkee kaikkea muuta paitsi perävalot. Lattialle on levitetty kumimatto, seinää vasten nojaa golfmaila ja hyllyllä odottaa voimapyörä. Työpöydän, ompelukoneen ja torson edessä on alue, joka on pyhitetty kuntoilulle. Kaikesta voi päätellä, että entiselle autotallille on keksitty uutta käyttöä.
Vapun 2020 tienoilla Vartiokylään muuttaneet Netti Saba ja Juha Blid treenaavat talviaikaan yhdessä etenkin arki-iltaisin. Liikunta on tuonut arkeen sopivaa mielenrauhaa, sillä remonttihuolet piinasivat paria pitkään. Ennen autotalliin lähtemistä omakotitalossa laitetaan yleensä sauna päälle. Kännykkään asennettu treenisovellus kertoo, onko vuorossa jalkapäivä vai kehitetäänkö vuorostaan vatsalihaksia. Vaikka sekä Netti että Juha ovat harrastaneet liikuntaa lapsesta saakka, koronan myötä molempien kunto on kasvanut kohisten.
– Huomasimme, että on pakko tehdä jotain.
Ei voi vaan olla kotona ja katsella telkkaria. Jossain vaiheessa kuuluu muuten päästä ping, Juha kuvailee.
Vieressä seisova Netti muistuttaa, että alkusysäys yhteistreeneihin oli se, kun kuntosalit menivät kiinni ja liigassa kiekkoa pelannut perhetuttu toi autotalliin painot ja tangon.
–Totesimme, että jos paikka kelpaa liigapelaajalle, niin se kelpaa meillekin, Netti nauraa.
Parhaimmillaan autotallissa liikkuu koko perhe, sillä toisinaan myös 6-vuotias Vivian-tytär lähtee mukaan. Kuntoilupuuhat eivät ole jääneet naapureiltakaan huomaamatta, sillä etenkin kesäaikaan pihalla kirmaileva perhe on saanut reippailustaan positiivista palautetta.
Yhteisöllisyys yllätti
Netti ja Juha ovat Vartiokylässä niin sanottuja uudemman polven asukkaita, mutta siitä huolimatta he tuntevat nykyään lähinaapurinsa paremmin kuin kerrostalovuosinaan Töölössä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että toisinaan naapuriin kuljetetaan vastaleivottuja sämpylöitä tai viedään lapsi kauppareissun ajaksi hoitoon. Jos omasta varastosta puuttuu joku työkalu, sen saa lainaksi aidan toiselta puolelta.
–Vastaanotto täällä ylitti odotukseni totaalisesti. Kun teimme ensimmäisiä pihatöitä emme päässeet edes sisälle, kun kaikilta viereisiltä tonteilta tultiin tervehtimään meitä uusia naapureita. Monet ovat asuneet täällä todella pitkiä aikoja, Tammisalossa varttunut Netti kertoo.
Lahdesta alun perin kotoisin oleva Juha on löytänyt alueelta uusia tuttuja sen jälkeen, kun hän liittyi paikalliseen Puotinkylän Valtin jalkapallojoukkueeseen. Koronan takia harrastus on nyt tauolla, mutta sen ovat korvanneet golf ja jääkiekko.
Joukkuelajit ovat olleet Juhalle tärkeitä jo pienestä pitäen. Samaa voi sanoa hänen puolisostaan, jonka lapsuusvuodet vierähtivät street-tanssin, rugbyn, ratsastuksen ja jalkapallon parissa. Joukkuelajien ohella Juha lumilautaili aktiivisesti kolmikymppiseksi saakka. Lautailu on myös se laji, joka aikoinaan yhdisti Skiexpo-tapahtuman jatkoilla tavanneen parin. Ennen Vartiokylään muuttoa he ehtivät asua vuoden ajan myös ulkomailla.
–Muutimme ensin Madridiin, jonne Juha lähti opiskelemaan urheilujuridiikkaa. Sain tietää kaksi viikkoa ennen lähtöä olevani raskaana, Netti paljastaa.
Vivian syntyi Prahassa, josta perhe palasi takaisin Töölöön. Vähitellen asumishaaveet muuttivat muotoaan, ja kantakaupungin tilalle alkoi muodostua unelma omakotitalosta. Katseet kohdistuivat Itä-Helsinkiin. Tammisalossa ja Kulosaaressa koulut käyneelle Netille Vartiokylä oli kuitenkin paikka, josta hän ei tiennyt juuri mitään ennestään. Alueelle päädyttiin kiinteistövälittäjän vinkin perusteella.
Unelmakodista löytyi hometta
Hyvät yhteydet, idyllinen pihapiiri ja lähikoulut tekivät vaikutuksen. Pariskunta kertoo, että he eivät ehtineet käydä kuin yhdessä asuntonäytössä ennen kuin päätyivät nykyisen kotitalonsa kuistille. Siinä seisoessa tuli heti kotoisa olo, ja kaikki toiveet loksahtivat kohdilleen. Pihan pergolaan oli yhtä helppo ihastua kuin isoon autotalliin.
–Meillä oli vähän kiire, kun saimme myytyä Töölön asunnon niin nopeasti. Se puski meitä etsimään uutta kotia, Juha kertoo.
Ongelmat alkoivat vasta sitten, kun talokaupat oli jo tehty. Juha ja Netti tiesivät, että 1950-luvun taloa remontoidessa voi varautua yllätyksiin, mutta todellisuudessa vastassa oli niin iso yllätys, etteivät he osanneet sellaista odottaa. Alun perin ainoastaan kellari oli tarkoitus uusia, mutta loppupeleissä uusiksi meni käytännössä kaikki muu paitsi talon julkisivu. Ensin tulivat hajuhaitat, sitten homelöydökset.
–Turhauttavinta oli, että mitään yhtä pommikohtaa emme löytäneet. Se oli sellaista näkymätöntä pientä vanhaa ympäriinsä. Lattiaa avatessa yksi asia johti toiseen. Putket, sähköt, lämmitykset, salaojat ja eristeet, kaikki uusittiin, Netti sanoo.
Moderniksi remontoidun keittiön, kauniisti tapetoitujen seinien ja valkoisiksi maalattujen portaiden keskellä on vaikea hahmottaa, mikä on uutta ja mikä vanhaa. Pohjaratkaisuista voi kuitenkin päätellä, että rintamamiestalolla on takanaan pitkä historia.
Jos kuulopuheet pitävät paikkansa, talossa on aikoinaan asunut makkaratehtailija. Vanhojen kellastuneiden papereiden mukaan suuri puutarha on aikoinaan menestynyt 1960-luvun pihakilpailussa. Nyt tontti on puolet pienempi, ja viereen on rakennettu moderni kivitalo.
Kolmessa kerroksessa neliöitä ja tilaa riittää silti. Talossa vallitsee lämmin tunnelma. Sisällä palaa takka, eikä eteisessä enää haise tunkkaiselta. Remontti alkaa olla voiton puolella, mutta paljon on kuulemma vielä tehtävää, sillä Netti ja Juha haluavat tehdä kodista pitkäaikaisen. Sen takia he eivät ole oikoneet rakennusteknisissä asioissa, päinvastoin.
Korona ja etätyöt ovat osaltaan vauhdittaneet myös uusien unelmien syntymistä. Halua tehdä jotain ihan omaa.
Suunnitelmissa sukkayritys
Tällä hetkellä teologiaa opiskeleva Netti ja vaatturina toimiva Juha työskentelevät saman työnantajan palveluksessa italialaisten mittatilauspukujen parissa, mutta tulevaisuudelle on suunnitteilla myös oma sukkiin keskittyvä yritys, jossa on mukana toinenkin pariskunta.
–Siksi yrityksen nimi on Pari. Meitä on kaksi paria, jotka tekevät sukkapareja. Mukana on myös itäelementti, sillä me kaikki asumme Itä-Helsingissä, Netti kertoo.
Hänen mukaansa sukkien teemat tulevat pyörimään niiden asioiden ja aiheiden ympärillä, jotka yhdistävät tulevia yrittäjäpariskuntia. Kaikki he arvostavat muun muassa taidetta, urheilua, kulttuuria ja arkkitehtuuria. Tavoitteena on yrityksen myötä päästää oma luovuus valloilleen, ilman muiden asettamia rajoja. Toiveissa on, että sukat valmistettaisiin kokonaan Suomessa.
–Olisi mukavaa tukea suomalaista käsityötä, koska se on katoava kansanperinne. Tuntuu, että Virossa arvostetaan sitä huomattavasti enemmän, ja siellä on tarjolla mahdollisuuksia. Suomessa esimerkiksi meitä vaattureita on nykyään todella vähän. Se on harmi, että tällaiset taidot häviävät, Juha sanoo.
Nähtäväksi jää, tuleeko entisestä autotallista tulevaisuudessa sukkayrityksen ensimmäinen varasto. Ainakin toistaiseksi voimapyörän vieressä on vielä tilaa, mutta tuskin oma kuntoilupaikka minnekään katoaa.
Kun painojen pariin pääsee muutaman askeleen taktiikalla, eikä treenilaitteiden luo tarvitse jonottaa, tekosyitä liikkumattomuuteen on vaikea keksiä. Joinakin päivinä luonteenlujuus on koetuksella, mutta Netti ja Juha tietävät, miten hyvä olo yhteisen treenin jälkeen tulee. Varsinkin, jos autotallissa soivasta musiikista päästään yhteisymmärrykseen.
–Netti ei oikein lämpene mistään Topi Sorsakoskesta, Juha virnistää ja tarttuu golfmailaan.
Illalla treenataan.
Netin ja Juhan vinkit niille, jotka haluavat kohottaa kuntoaan:
–Madalla kynnystä. Tee harjoittelusta mahdollisimman helppoa.
–Unohda välineurheilu, ulos pääsee aina.
–Etsi sellainen liikkumismuoto, joka sopii omaan elämääsi. Lajiin pitää olla paloa.
–Muista säännöllisyys. Tee liikkumisesta rutiini.
–Aseta tavoitteita. Mieti, haluatko parantaa fyysistä kuntoa terveydellisistä syistä tai juosta puolimaratonin?
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.