Uima-allas on paljon enemmän kuin kesähitti

– Aika moni kuvittelee Itä-Helsingin erilaiseksi, mitä meidän paratiisi oikeasti on, Jollaksen kotinsa uima-altaalla syysauringosta nautiskeleva Kristiina Lagerstedt sanoo. Hän kutsui Jennan kylään. 

Kerran Kristiina Lagerstedt oli saapumassa taksilla kotipihaansa, kun kuski yllätti hänet.

– Ahaa, sinä asut siinä talossa, jossa on uima-allas. Minä olen joskus ollut uimassa siellä, ratin takaa kuului.

Se oli hetki, jolloin vuonna 1965 valmistuneen talon historia valkeni konkreettisesti. Nykyään käy useimmiten niin, että taksikuskit luulevat määränpäässä häämöttävää omakotitaloa ihan uudeksi. Jollaksessa pidempään asuneet kuitenkin tietävät, että samassa paikassa on asuttu ja polskittu jo yli 50 vuoden ajan.Nyt, syksyllä 2020, pihan seinässä oleva lämpömittari näyttää 30 astetta, vaikka kalenterin mukaan pitäisi kaivaa jo toppatakit esiin. Altaan reunalla tarkenee pelkässä t-paidassa, eikä tuulenvire osu terassille lainkaan. Tuntuu kuin olisi saanut kaukosiirron yksityiseen keitaaseen, jossa voi uida ilman rihman kiertämää ja kuunnella kaikessa rauhassa kaukaa kantautuvaa laivan sumutorven ääntä.

– Monet ajattelevat, ettei uima-allasta tule käytettyä Suomessa. Toisaalta niin ajatellaan myös vaikka avoautoista, mutta kyllä minä sellaisella tykkään ajella. Molemmat tuovat nautintoa, Kristiina sanoo.

Turkoosi vedenpinta välkehtii auringon valosta. Tekisi mieli lainata uimapukua, sillä niitä kuulemma emännällä piisaa.

Allas sai jäädä

Vielä 15 vuotta sitten näky Jollaksessa oli toisenlainen. Kun Kristiina saapui silloisen kumppaninsa kanssa asuntonäyttöön, vastassa oli ryteikkö. Taloa ei nähnyt kadulta päin ollenkaan, koska kasvillisuus oli valloittanut kaikki seinät.

– Paikka oli siinä jamassa, että täytyi miettiä, laitetaanko dynamiittia alle vai tehdäänkö jotakin.

Lopulta jälkimmäinen vaihtoehto toteutui, sillä remonttikohdetta etsinyt pari näki talossa mahdollisuuden. Sijainti oli optimaalinen, eikä meri ei ollut kaukana. Kaupat tehtiin, mutta lopulta rahaa paloi enemmän itse remonttiin kuin talon ostoon.

Pariskunta halusi kunnioittaa talon 1960-lukulaista henkeä, joten esimerkiksi kierreportaat säilytettiin sellaisenaan. Vaikka uima-altaan tilalle mietittiin muitakin vaihtoehtoja, katseenvangitsija sai jäädä paikoilleen. Luonnonkalliopohja ja vanhat laitteistot uusittiin. Tilalle ilmestyi mosaiikkilaatoitus ja allas, jonka ympärillä voi järjestää vaikka rapujuhlia tai illanviettoja tähtitaivaan alla.

Myöhemmät vuodet osoittivat, että uima-allas saattoi toimittaa jopa Amorin roolia. Tavallaan.

Samppanjaa ja tennistä

Tänä kesänä Kristiina on saanut nauttia oman pihan lämmöstä poikkeuksellisen pitkään. Jos koronapandemiaa ei olisi, kemianteollisuuden sisäisenä tarkastajana toimiva jollaslainen olisi tällä hetkellä todennäköisesti pallonpuoliskon toisella puolella. Ilman poikkeustilaa työmatkoja olisi tähän mennessä kertynyt luultavasti Australiaan, Indonesiaan, Amerikkaan, Kanadaan, Portugaliin ja Kiinaan.

– Aika monet lennot on peruttu. Alussa se tuntui ihan äkkipysähdykseltä, kun on painanut monta vuotta sata lasissa.

Maaliskuusta saakka etätöitä tehnyt Kristiina kertoo, että uusi työpiste on löytynyt olohuoneen nurkasta, jossa konferenssipuheluiden hoitaminen sujuu jo tottuneesti. Jaloissa pyörivät yorkshirenterrierit ovat tyytyväisiä, kun isäntäväki on kotona. Samassa taloudessa asuu myös Kristiinan äiti, jolla on talossa omalla sisäänkäynnillä varustettu yksiö. Tytär ei pistä hanttiin, jos äiti häärii pihahommissa. Koirien lisäksi mummilla riittää kaitsemista myös lapsenlapsissa.

Kun pari aikoinaan tapasi, Kristiina ei vielä ollut tuttu näky halleilla. Toisin on nyt. Lähimmälle tenniskentälle on liki yhtä lyhyt matka kuin omalle venelaiturille, josta Ismo pääsee toisen harrastuksensa – kalastuksen – äärelle. Jollaksessa tuntuu, että vesi on elementti, jota ei pääse minnekään pakoon, ja hyvä niin.

Kristiina muistelee, miten hän jo ensitreffeille houkutteli silloin Talissa asuneen miehensä Itä-Helsingin uumeniin juomaan samppanjaa uima-altaan äärelle. Sillä tiellä ollaan edelleen.

– En ole palauttanut häntä sen jälkeen. Olemme tehneet sellaisen diilin, että Ismo on täällä pool boy -tittelillä, Kristiina vitsailee.

Allaspoika on hoitanut hommansa, sillä taannoisesta syysmyrskystä ei näy vedessä merkkiäkään. Ehkä se johtuu siitä, että hän aloittaa jokaisen päivänsä aamu-uinnilla. Vaimon kohdalla tilanne on päinvastainen. Jos altaassa on lämpöä alle 28 astetta, Kristiinaa ei saa veteen. Hän vertaa itseään perheen nuorempaan koiraan, joka löytyi yhtenä kuluneen kesän kuumimpana päivänä terassituolilta, jossa oli auringon paistaessa yli 40 astetta lämmintä. Siinä kelpasi köllötellä.

Kesäasunto Floridassa

Tukholmassa syntynyt Kristiina mieltää itsensä helsinkiläiseksi, mutta hänen juurensa ovat Etelä-Pohjanmaan Lappajärvellä. Sieltä hänen vanhempansa muuttivat 1970-luvulla töiden perässä Ruotsiin, jossa vierähti 10 vuotta. Perhe asui 1900-luvun alkupuolella rakennetussa puutalossa, joka muistutti pitsihuvilaa. Lopulta koti-ikävä vei voiton, ja koko poppoo palasi Suomeen.–Asuimme Stocksundissa, joka on ihan samanlaista aluetta kuin tämä Jollas. Ehkä se oli yksi syy, miksi niin vahvasti tähän alueeseen ihastuin.

Merellinen Itä-Helsinki on osoittautunut sekä Kristiinaa että Ismoa miellyttäväksi ympäristöksi, sillä parilla on sijoitusasuntoja muun muassa Puotilassa ja Herttoniemessä. Kaikkiin niihin on kätevä automatka, ja pariskunta kertookin hoitavansa arjen isommat kauppareissut samoilla suunnilla.

– Sieltä tuli sellainen 80-vuotias Seppo, joka kertoi myyvänsä asuntonsa pois ja kysyi, haluammeko tulla katsomaan sitä.

Loppu on historiaa, ihan kuin Jollaksen kodissakin.

Kristiinan kolme syytä uima-altaan hankintaan:

1. Allas sopii hyvin lapsiperheille. Uiminen on tärkeä perustaito, jonka voi oppia omassa altaassa jo varhain. Kun tietää, että lapsi pärjää siellä, on helpompi uskaltautua uimaan myös vieraisiin ympäristöihin. Lisäksi uiminen on hyvää liikuntaa, josta monet lapset nauttivat.

2. Uima-allas soveltuu upeasti myös aikuisten illanviettoihin. Altaan reunalla on mukava siemailla drinkkejä tai nauttia auringosta uimapatjan päällä. Veteen voi mennä saunan päätteeksi tai siellä voi järjestää leikkimielisiä kilpailuja.

3. Uima-allas on esteettisesti kaunis elementti. Vesi on rauhoittava elementti, joka saa unohtamaan arjen hektisyyden. Vaikka alkuinvestointi on monesti iso, loppupeleissä kustannukset jäävät vuositasolla maltillisiksi.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Itäkeskuksen Puuilon myymäläpäällikkö Leonard: ”Tulin Puuiloon ihmisten vuoksi”

Leonard Käse työskentelee myymäläpäällikkönä Itäkeskuksen Eastonin Puuilossa, jonka valikoimaan kuuluu yli 30 000 tuotetta.

Summeri soikoon!
13.04.2023

Stand up -koomikko Mebe myy salit täyteen Itä-Helsingissä

Stand up -koomikko Mebe pitää Itä-Helsingin stand up -tarjontaa yhtenä Suomen parhaimmista.

Summeri soikoon!
22.03.2023

Kontulan legendaarinen kalastaja tuntee Itä-Helsingin kuin vapansa

Lähiötarinat tunteva itähelsinkiläinen kalastusopas Mika Vornanen on yksi Suomen tunnetummista hauenkalastajista.

Summeri soikoon!
17.02.2023

Anne Kontulasta: talviuinti vahvistaa luontoyhteyttä

Omat rajat, läsnäolo, rauhoittuminen ja luontoyhteys ovat talviuinnin parhaita hyvinvointivaikutuksia. Talviuintia viikottain harrastavan Annen mukaan myös flunssat ovat pysyneet poissa.

Summeri soikoon!
30.01.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje