Uima-allas on paljon enemmän kuin kesähitti
– Aika moni kuvittelee Itä-Helsingin erilaiseksi, mitä meidän paratiisi oikeasti on, Jollaksen kotinsa uima-altaalla syysauringosta nautiskeleva Kristiina Lagerstedt sanoo. Hän kutsui Jennan kylään.
Kerran Kristiina Lagerstedt oli saapumassa taksilla kotipihaansa, kun kuski yllätti hänet.
– Ahaa, sinä asut siinä talossa, jossa on uima-allas. Minä olen joskus ollut uimassa siellä, ratin takaa kuului.
Se oli hetki, jolloin vuonna 1965 valmistuneen talon historia valkeni konkreettisesti. Nykyään käy useimmiten niin, että taksikuskit luulevat määränpäässä häämöttävää omakotitaloa ihan uudeksi. Jollaksessa pidempään asuneet kuitenkin tietävät, että samassa paikassa on asuttu ja polskittu jo yli 50 vuoden ajan.Nyt, syksyllä 2020, pihan seinässä oleva lämpömittari näyttää 30 astetta, vaikka kalenterin mukaan pitäisi kaivaa jo toppatakit esiin. Altaan reunalla tarkenee pelkässä t-paidassa, eikä tuulenvire osu terassille lainkaan. Tuntuu kuin olisi saanut kaukosiirron yksityiseen keitaaseen, jossa voi uida ilman rihman kiertämää ja kuunnella kaikessa rauhassa kaukaa kantautuvaa laivan sumutorven ääntä.
– Monet ajattelevat, ettei uima-allasta tule käytettyä Suomessa. Toisaalta niin ajatellaan myös vaikka avoautoista, mutta kyllä minä sellaisella tykkään ajella. Molemmat tuovat nautintoa, Kristiina sanoo.
Turkoosi vedenpinta välkehtii auringon valosta. Tekisi mieli lainata uimapukua, sillä niitä kuulemma emännällä piisaa.
Allas sai jäädä
Vielä 15 vuotta sitten näky Jollaksessa oli toisenlainen. Kun Kristiina saapui silloisen kumppaninsa kanssa asuntonäyttöön, vastassa oli ryteikkö. Taloa ei nähnyt kadulta päin ollenkaan, koska kasvillisuus oli valloittanut kaikki seinät.
– Paikka oli siinä jamassa, että täytyi miettiä, laitetaanko dynamiittia alle vai tehdäänkö jotakin.
Lopulta jälkimmäinen vaihtoehto toteutui, sillä remonttikohdetta etsinyt pari näki talossa mahdollisuuden. Sijainti oli optimaalinen, eikä meri ei ollut kaukana. Kaupat tehtiin, mutta lopulta rahaa paloi enemmän itse remonttiin kuin talon ostoon.
Pariskunta halusi kunnioittaa talon 1960-lukulaista henkeä, joten esimerkiksi kierreportaat säilytettiin sellaisenaan. Vaikka uima-altaan tilalle mietittiin muitakin vaihtoehtoja, katseenvangitsija sai jäädä paikoilleen. Luonnonkalliopohja ja vanhat laitteistot uusittiin. Tilalle ilmestyi mosaiikkilaatoitus ja allas, jonka ympärillä voi järjestää vaikka rapujuhlia tai illanviettoja tähtitaivaan alla.
Myöhemmät vuodet osoittivat, että uima-allas saattoi toimittaa jopa Amorin roolia. Tavallaan.
Samppanjaa ja tennistä
Tänä kesänä Kristiina on saanut nauttia oman pihan lämmöstä poikkeuksellisen pitkään. Jos koronapandemiaa ei olisi, kemianteollisuuden sisäisenä tarkastajana toimiva jollaslainen olisi tällä hetkellä todennäköisesti pallonpuoliskon toisella puolella. Ilman poikkeustilaa työmatkoja olisi tähän mennessä kertynyt luultavasti Australiaan, Indonesiaan, Amerikkaan, Kanadaan, Portugaliin ja Kiinaan.
– Aika monet lennot on peruttu. Alussa se tuntui ihan äkkipysähdykseltä, kun on painanut monta vuotta sata lasissa.
Maaliskuusta saakka etätöitä tehnyt Kristiina kertoo, että uusi työpiste on löytynyt olohuoneen nurkasta, jossa konferenssipuheluiden hoitaminen sujuu jo tottuneesti. Jaloissa pyörivät yorkshirenterrierit ovat tyytyväisiä, kun isäntäväki on kotona. Samassa taloudessa asuu myös Kristiinan äiti, jolla on talossa omalla sisäänkäynnillä varustettu yksiö. Tytär ei pistä hanttiin, jos äiti häärii pihahommissa. Koirien lisäksi mummilla riittää kaitsemista myös lapsenlapsissa.
Kun pari aikoinaan tapasi, Kristiina ei vielä ollut tuttu näky halleilla. Toisin on nyt. Lähimmälle tenniskentälle on liki yhtä lyhyt matka kuin omalle venelaiturille, josta Ismo pääsee toisen harrastuksensa – kalastuksen – äärelle. Jollaksessa tuntuu, että vesi on elementti, jota ei pääse minnekään pakoon, ja hyvä niin.
Kristiina muistelee, miten hän jo ensitreffeille houkutteli silloin Talissa asuneen miehensä Itä-Helsingin uumeniin juomaan samppanjaa uima-altaan äärelle. Sillä tiellä ollaan edelleen.
– En ole palauttanut häntä sen jälkeen. Olemme tehneet sellaisen diilin, että Ismo on täällä pool boy -tittelillä, Kristiina vitsailee.
Allaspoika on hoitanut hommansa, sillä taannoisesta syysmyrskystä ei näy vedessä merkkiäkään. Ehkä se johtuu siitä, että hän aloittaa jokaisen päivänsä aamu-uinnilla. Vaimon kohdalla tilanne on päinvastainen. Jos altaassa on lämpöä alle 28 astetta, Kristiinaa ei saa veteen. Hän vertaa itseään perheen nuorempaan koiraan, joka löytyi yhtenä kuluneen kesän kuumimpana päivänä terassituolilta, jossa oli auringon paistaessa yli 40 astetta lämmintä. Siinä kelpasi köllötellä.
Kesäasunto Floridassa
Tukholmassa syntynyt Kristiina mieltää itsensä helsinkiläiseksi, mutta hänen juurensa ovat Etelä-Pohjanmaan Lappajärvellä. Sieltä hänen vanhempansa muuttivat 1970-luvulla töiden perässä Ruotsiin, jossa vierähti 10 vuotta. Perhe asui 1900-luvun alkupuolella rakennetussa puutalossa, joka muistutti pitsihuvilaa. Lopulta koti-ikävä vei voiton, ja koko poppoo palasi Suomeen.–Asuimme Stocksundissa, joka on ihan samanlaista aluetta kuin tämä Jollas. Ehkä se oli yksi syy, miksi niin vahvasti tähän alueeseen ihastuin.
Merellinen Itä-Helsinki on osoittautunut sekä Kristiinaa että Ismoa miellyttäväksi ympäristöksi, sillä parilla on sijoitusasuntoja muun muassa Puotilassa ja Herttoniemessä. Kaikkiin niihin on kätevä automatka, ja pariskunta kertookin hoitavansa arjen isommat kauppareissut samoilla suunnilla.
– Sieltä tuli sellainen 80-vuotias Seppo, joka kertoi myyvänsä asuntonsa pois ja kysyi, haluammeko tulla katsomaan sitä.
Loppu on historiaa, ihan kuin Jollaksen kodissakin.
Kristiinan kolme syytä uima-altaan hankintaan:
1. Allas sopii hyvin lapsiperheille. Uiminen on tärkeä perustaito, jonka voi oppia omassa altaassa jo varhain. Kun tietää, että lapsi pärjää siellä, on helpompi uskaltautua uimaan myös vieraisiin ympäristöihin. Lisäksi uiminen on hyvää liikuntaa, josta monet lapset nauttivat.
2. Uima-allas soveltuu upeasti myös aikuisten illanviettoihin. Altaan reunalla on mukava siemailla drinkkejä tai nauttia auringosta uimapatjan päällä. Veteen voi mennä saunan päätteeksi tai siellä voi järjestää leikkimielisiä kilpailuja.
3. Uima-allas on esteettisesti kaunis elementti. Vesi on rauhoittava elementti, joka saa unohtamaan arjen hektisyyden. Vaikka alkuinvestointi on monesti iso, loppupeleissä kustannukset jäävät vuositasolla maltillisiksi.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.