Valoa pimeään! Nauti kausivaloista joulun jälkeenkin

Vaikka marraskuu tunnetaan perinteisesti vuoden pisimpänä ja pimeimpänä kuukautena, ei lisävalosta ole haittaa tammikuussakaan. Kotiin, pihaan tai parvekkeelle voi halutessaan luoda vaikka ympärivuotisen valokeitaan. Poimi tästä inspiraatiovinkit, jotta tiedät millaista valonlähdettä kaupasta kannattaa metsästää.

 Repikö joku töpselin seinästä? Sellainen kysymys voi juolahtaa mieleen joulun jälkeen, jos ilon ja valon juhlan päätyttyä kotiin ei jää palamaan muuta kuin kattovalaisin. Jouluvalojen sijaan meillä Suomessa pitäisi useammin puhua kausivaloista, koristevaloista ja kaamosvaloista, sillä luonnonvaloa tulee monesti ikävä viimeistään syyskuussa. Siksi valosesonki alkaa monesti jo ensimmäisten pimenevien iltojen aikaan ja kestää pitkälle keväälle asti.

Kun tarpeeksi monta kertaa tuijottaa mustaa ja märkää asfalttia ilta-aikaan tai etsii metsäpolulta mustaa koiraansa, alkaa väistämättä kaivata vähintään taskulamppua kouraansa. Kaamosaikaan jotkut turvautuvat kirkasvalolamppuun, toiset ripustavat pihapuihinsa valonauhojen armeijan. Molemmat vaihtoehdot ovat oivia ja kokeilemisen arvoisia, mutta eivät välttämättömiä. Jos haluaa päästä mahdollisimman helpolla ja halvalla, katse kannattaa suunnata kaupan sesonkituotteiden puolelle. Sinne, josta löydät pallovalosarjoja, akryylikettuja ja kaiken värisiä lyhtyjä.

Tänä talvena päätin ottaa selvää, miten ylimääräisiä valonlähteitä voi hyödyntää sekä sisällä että ulkona. Kävi ilmi, että olen tähän asti ollut onnettoman ulapalla niistä mahdollisuuksista, joita eteeni on tarjoiltu. Kaikki nämä vuodet olen autuaasti sivuuttanut led-lyhdyt, unohtanut öljykynttilät ja ihmetellyt, mihin naapurin pihan tunnelmallisuus perustuu. Se nimittäin perustuu valoihin, joille on selkeät ja vakiintuneet paikat. Pääoven pielessä koreilevat isot lyhdyt, pihapuissa tarkoin asetellut ulkovalosarjat ja ikkunoissa paperitähdet.

Kaikki tuo on kopioitavissa kotiin kuin kotiin. Ahaa-elämykseni päätteeksi löysin itseni ensin Eastonin Citymarketista, sitten Puuilosta. Molemmissa kaupoissa myydään lääkettä pimeyteen – valoa, jolla asuinympäristöstään voi loihtia sellaisen, jossa näkee metriä pidemmälle. Etenkin lumettomina talvina kausivalojen edut korostuvat.

Valot luovat tunnelman

Etsipä kaupassa käsiinsä pisaraledejä tai valofiguureja, vaihtoehtoja riittää yllin kyllin. Valontuojia voi nykyään asetella niin ikkunalaudalle kuin kattauksen viereen. Tärkeää on muistaa, ettei vie sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja pakkaseen tai kanna ulkovaloja sisälle. Niitäkin valoja löytyy, joita voi käyttää niin sisällä kuin paukkupakkasissa. Sama pätee monien sisustuslyhtyjen kanssa. Siksi sellaisia näkee lampaantaljojen rinnalla kaikkialla parvekkeista takkahuoneisiin.

Lämpimän valkoisen valosävyn lisäksi saatavilla on entistä enemmän myös kirkkaan valkoisia ja värillisiä valoja. Valon sävyllä eli käytännössä katsoen kelvineissä ilmoitettavalla värilämpötilalla on yllättävän paljon merkitystä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Monessa kotitaloudessa luotetaan hehkulampun sävyyn, joka sopii yhteen kellertävien kausivalojen kanssa.

Jos haluaa saada ympärilleen niin sanottua puhdasta ja kylmää valoa, kelvineitä on hyvä olla paketissa merkittynä vähintään 4000.

Yllätyin, miten pienellä panostuksella pelkästään olohuoneen ilmeen voi muuttaa. Omassa tapauksessani siihen riitti kaksi led-kynttilälyhtyä, jotka asettelin pöydän päälle. Lämpimän sävyinen valo toimii kuin tavallisessa kynttilässä, mutta paristokäyttöisyys lisää turvallisuudentunnetta. Ostamissani lyhdyissä oleva ajastintoiminto takaa sen, että valot palavat kuuden tunnin jaksoissa. Vaikka unohtaisin valot yöksi päälle, ne nukahtavat itsestään.

Olohuoneen sisustusvalojen jälkeen innostuin valaisusta entistä enemmän. Ripustin ulkovalot paikoilleen, sytytin rappusille lyhdyt ja hankin kotiimme lisää valoisia tunnelmanluojia. Sen jälkeen ei enää tehnyt mieli laittaa kattovaloja päälle. Tunnelma oli kohdillaan ilman niitäkin, eikä pimeys tuntunut kaiken nielaisevalta möröltä.

Seuraavaksi sytytän tähtisädetikut!

Jenna Lehtonen

Jenna Lehtonen on itähelsinkiläinen toimittaja ja valokuvaaja, joka pitää ihmisistä, jotka erottuvat tapetista. Itä-Helsinki -sivustoa päätoimittava Jenna tuottaa Eastonille Summeri soikoon -juttusarjaa, jossa hän vierailee ihmisten kodeissa.

Aiheeseen liittyen

Viimeistele piha kesäkuntoon. Älä unohda puuöljyä ja metalliharjaa

On aika laittaa terassi kuntoon ja antaa sammaleille kyytiä.

Summeri soikoon!
13.05.2022

Lähde ruokamatkalle: Eastonin K-Citymarket tarjoaa paikallisia elintarvikkeita ympäri maailman

Rooman reissu jätti kaipuun ihaniin italialaisiin herkkuihin, mutta onneksi Eastonin Cittarista löytyy lievitystä ikävään. Myymälä tarjoaa kattavan valikoiman eri maiden herkullisimpia elintarvikkeita.

Neuvosta vaari
07.05.2022

Tällaista on työ Eastonin Hesburgerissa

Miia kuvailee työyhteisöään värikkääksi. Mukaan mahtuu monenlaista persoonaa.

Summeri soikoon!
28.04.2022

Kauppias Mika Timonen kertoo K-Citymarket Eastonin ajankohtaiset kuulumiset

Kauppias Mika Timonen kertoo kaupan ajankohtaiset kuulumiset ja vinkkaa mitä ostoskoriin kannattaa kerätä juuri nyt.

Neuvosta vaari
16.04.2022

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje