Wok Wokin Kung pao on sopivasti tulista, hapanta ja makeaa
Kung pao (宫保鸡丁) on monelle ensimmäinen kosketus kiinalaisen keittiön makuihin. Siksi se on suosituin annos myös Eastonin Wok Wok -ravintolassa. Mikä on sen salaisuus?
Miksi Kung pao on asiakkaidenne suosikki, ravintoloitsija Jenni Chen-Ye?
Kung pao on ensimmäisiä kiinalaisia ruoka-annoksia, jotka ovat maistuneet länsimaisille. Kun ihminen tutustuu uuteen ruokakulttuuriin, on ensimmäinen kokemus ratkaiseva. Se jää mieleen ja myöhemmin ihminen haluaa usein syötäväkseen juuri kyseistä ruokalajia. Kun rakkaus on syntynyt, ruuasta tulee lohturuokaa, soul foodia, jota on säännöllisesti saatava.
Miten oikeaoppinen kung pao valmistetaan?
Salaisuus on oikea maustaminen. Annoksessa on juuri oikeassa suhteessa tulisuutta, makeutta ja happamuutta. Kana marinoidaan etukäteen, mutta kastike on melko yksinkertainen. Siinä on suolaa, sokeria, chiliä, etikkaa, soijaa ja riisiviiniä.
Kung pao on lähtöisin Sichuanin alueelta, josta ulkomaille muuttaneet kiinalaiset ovat tehneet maamme ruokakulttuuria tunnetuksi. Annoksen kehitti 1800-luvulla sichuanlainen virkamies Ding Baozhen, joka antoi myös nimesi annoksen nimensä ja ammattinsa mukaan.
Etenkin ruoan alkuperäisessä versiossa tärkeässä roolissa on sichuaninpippuri, jossa maistuvat karhea mentoli, sekä vivahdus katajanmarjaa ja mustaherukkaa. Annoksesta on tehty monenlaisia versioita. Alkuperäinen kung pao on nykyistä tulisempi, sillä Sichuanin alueella syödään saakelin tulista ruokaa. Tämä johtuu varmasti siitä, että alueen ilma on todella kuumaa ja kosteaa ja tulinen ruoka auttaa hikoilemaan pois ylimääräisiä nesteitä.
Onko kung pao myös kiinalaisten lempiruokaa?
Kiinalainen ruoka vaihtelee vahvasti alueittain. Pohjois-Kiinassa syödään paljon vahvasti maustettuja taikinaruokia, kuten nuudeleita, dumplingeja ja naanleipää. Mausteina käytetään runsaasti valkosipulia ja inkivääriä. Tuhdin ruokavalion ansioista pohjoiskiinalaiset ovat muita kiinalaisia isompia. Siitä on hyötyä, sillä talvisin pohjoisessa voi olla jopa 30 astetta pakkasta.
Etelä- ja Kaakkois-Kiinassa taas suositaan kevyempiä ja kasvispainotteisempia ruokia. Ruoanvalmistusideologiaan kuuluu kevyempi maustaminen ja raaka-aineiden luontaisten makujen ja aromien kunnioittaminen.
Aito kiinalainen ruoka maistuu hyvin samalta kun se, jota valmistamme Eastonissa, mutta Kiinassa raaka-aineena käytetään paljon eläinten sisäelimiä. Munuaiset, sydän, suolet, vatsalaukku, kielet ja hännät ovat suurta herkkuamme. Myös sorkkia ja kanan kynsiä käytetään monessa muodossa.
Suomessa sisäelimet eivät ole yhtä suosittuja, joten käytämme annoksissamme tutumpia ja tavallisempia lihanosia.
Kung pao -annosta saa Wok Wokissa omana annoksenaan tai osana buffetia, johon kuuluu lämpimien wok-ruokien lisäksi myös sushia ja salaatteja.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.