Blini time! Blinit ovat uuden vuoden juhlien lyömätön klassikko
Blinit ovat varma valinta vuoden vaihteen juhlapöytään. Perinteisten täytteiden kuten mädin, smetanan, suolakurkun ja hunajan lisäksi täytteenä maistuvat riimiporo ja lohi. Kutsu ystävät nauttimaan ja ottamaan uusi vuosi yhdessä vastaan.
Blinit ovat tattarijauhoista valmistettuja happamia lettuja. Blinejä nautitaan joko suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa mielellään niin, että blinit nostetaan tarjolle rasvasta tirisevänä suoraan lautasille. Blineistä on monta versiota, mutta Suomessa suositaan usein paksuja, päältä rapsakoita ja sisältä pehmeitä blinejä, jotka muistuttavat amerikkalaisia pannukakkuja.
Blinit eivät ole pikaruokaa ja taikina onkin hyvä laittaa kohoamaan jääkaappiin jo edellisenä iltana. Blinien onnistumisen kannalta on tärkeää, että taikinajuuri saa kerätä makua itseensä. Blinit kohotetaan tuorehiivalla ja paistossa käytetään reilusti voita, joka kannattaa kirkastaa ennen paistoa.
Sulata voita kattilassa miedolla lämmöllä niin kauan, että se on täysin sulanutta, mutta älä anna sen ruskistua. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä seosta huoneenlämmössä 15 minuuttia. Valkoinen hera jää kattilan pohjalle ja kirkastettu voi jää pintaan. Voit kaataa heran ja kirkastetun voin eri astiaan ja käyttää heran vaikka leivontaan.
Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä ja sen paisto-ominaisuudet ovat kuin öljyllä, mutta maku voinen. Kirkastettuna voi ei kärähdä pannussa ja se antaa blineille kauniin paistopinnan.
Blinien paistamiseen suosittelen valurautaista paistinpannua. Sen paistopinta on tasalämpöinen ja tarpeeksi kuuma. Varo kuitenkin polttamasta blinejä ja laske paistolämpötilaa tarvittaessa. Blinipannuja myydään hyvin varustelluissa elintarvikekaupoissa.
Blinit kuuluvat juhlapöytään
K-ruoka -sivustolta löydät lukuisia blinireseptejä. Usein blinit tehdään hapokkaisiiin maitotuotteisiin kuten kermaviiliin, piimään tai paksuun jugurttiin ja lisätään osaksi maitoa. Itse käytän luotto-ohjeessani kermaviiliä.
TARVITSET:
4 dl kermaviiliä
20 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
Seuraavana päivänä…
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 munankeltuainen
1 munanvalkuainen
Blinien kanssa voit tarjota:
smetanaa
punasipulia
tilliä
hunajaa
maustekurkkuja
savulohta
graavilohta
poroa
Tee näin:
- Murenna hiiva pieneen tilkkaan maitoa ja sekoita seos kermaviilin joukkoon. Lisää tattarijauho ja sokeri ja sekoita tasaiseksi.
- Laita käsipyyhkeellä peitelty taikinakulho yöksi jääkaappiin tekeytymään.
- Lisää kuplivaan ja yön yli nousseen taikinan joukkoon kuuma maito, suola, voisula ja munankeltuainen juuri ennen paistamista.
- Vatkaa munanvalkuainen kuohkeaksi vatkaimella ja kääntele munavaahto lopuksi taikinan joukkoon.
- Paista blinit reilussa kirkastetussa voissa. Paistinpannun tulee olla kuuma, jotta taikina ei jää kiinni ja ime liikaa rasvaa.
- Yli jääneet blinit voi halutessaan pakastaa ja lämmittää ne rapeaksi uunissa.
Täytteitä moneen makuun
Moni haluaa nauttia blininsä perinteitä kunnioittaen. Klassinen täyteyhdistelmä syntyy smetanasta, suolakurkusta, punasipulista ja muikunmädistä. Herkullinen kasvisvaihtoehto kalanmädille on kasvipohjainen Cavi-artin merileväkaviaari, jossa on kauniita merilevähelmiä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuote!
Vinkki: Jos raaka punasipuli on makuusi turhan voimakas, voit marinoida sen etikkaliemessä, mikä pehmentää sipulin makua. Tähän tarvitset punasipulin lisäksi vain etikkaa, vettä ja sokeria.
Jouluvieraamme toivat meille lahjaksi riimiporoa, niin kutsuttua lappilaisten carpacciota. Tästä raakakypsytetystä poron sisäfileestä syntyy maukas täyte yhdessä smetanan, puolukan ja rucolan kanssa. Rasvaton mutta voimakasmakuinen poro sopii erinomaisesti blinien kaveriksi. Tämä harvemmin nähty herkku, on monen mieleen ja varsin juhlava täyte.
Blinien täytteissä on aina hyvä huomioida vieraiden allergiat ja ruokarajoitteet. Minusta on kuitenkin kiva, että täytteet voivat olla hyvin erilaisia ja monen kukkarolle sopivia. Edullinen vinkki on valmistaa isommalle porukalle mousseja, joihin itse pääraaka-ainetta, kuten vaikka savukalaa ei kulu niin paljon.
Miltä maistui?
Meillä blinit kuuluvat juhlahetkiin, ja kun niitä on tarjolla, kokoontuu koko perhe niitä nauttimaan. Blinitaikina syntyy helposti, ja työläintä onkin paistaa blinejä samaan tahtiin kun ne häviävät pöydästä. Toki moni paistaa blinit etukäteen valmiiksi ja säästää näin hermojaan.
Porotäyte oli erityisesti miesväen mieleen ja laadukas poro pääsikin blineissä oikeuksiinsa. Itse pidin kovasti Cavi-artin kaviaarista, joka poksahteli kivasti suussa, kuten kuuluukin. Savukala ja graavikala ovat tuttuja herkkuja ja ne maistuivat kaikille. Yksinkertaisimmillaan ja melkein parhaimmillaan blinit ovat kuitenkin smetanan, suolakurkun ja hunajan kanssa. Täyden pisteiden arvoista juhlaruokaa!
Onnellista ja lempeää uutta vuotta 2023! Nautitaan jatkossakin hyvästä ruoasta ja kokoonnutaan yhteisen pöydän äärelle.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.