Grilllailua Itämeren saaristomaisemissa – Näin syntyvät kesän parhaat burgerit
Parasta kesäkokkailussa on siirtyminen keittiöstä grillin ääreen! Grilliin sopivat kaikki herkut, joita kannattaa rohkeasti kokeilla suolaisesta makeaan. Itse kuulun ihmisiin, jotka vannovat hiiligrillin nimeen, sillä se saa ruoan maistumaan ja tuoksumaan ihanalta. Ihan paras nautinto syntyy pallogrillillä ja kunnon puuhiilillä, jotka palavat pitkään ja tasaisesti.
Kesälomallamme saaristossa ruuan valmistuksessa käytettiin avotulta ja pienessä grillikatoksessa saimme valmistettua hiiligrillillä usean päivän ateriat isolle joukolle. Kaikki ruokatarpeet vedestä lähtien tuli viedä saareen mukanamme ja siinä olikin reissun työläin osio. Yhteysalus täyttyi makuupussien ja teltan lisäksi kahdeksasta ruokakassista. Varustauduimme matkaan jälleen Eastonin Citymarketin kautta ja sieltä löytyikin kaikki tarpeellinen.
Meillä oli mukanamme iso lauma poikia ja heidän toiveenaan oli, että voisimme joku päivä valmistaa hampurilaisia grillissä. K-ruoka -sivustolta löytyi useita herkullisia hampurilaisreseptejä, jotka kutkuttivat jo kuvissa makuhermoja. Päädyimme testaamaan niistä muutamia. Tunnettu Naughty Burgerin ravintoloitsija Akseli Herlevi on luonut K-ruokakaupoille oman hampurilaistuotesarjan, joka sisältää kaiken hampurilaisten valmistamiseen tarvittavan. Olen testaillut tuotesarjaa pitkin kevättä ja todennut tuotteet erinomaisiksi. Erityisen ilahtunut olen ollut siitä, että kerrankin olemme saaneet kaupanhyllylle kunnon mehevät burgerisämpylät.
Herlevin tuotesarja on kattava ja monipuolinen. Tuotteet ovat hyvin esillä K-kaupoissa ja tuotteiden pirteä pinkki väri johdattaa löytämään oikeat tuotteet.
Grillauksessa oleellista ovat esivalmistelu ja rauhallisuus, jotta ruoka saadaan ajoitettua samaan aikaan pöytään. Mökkiolosuhteissa voi olla haastavaa saada kaikki pysymään lämpimänä, varsinkin jos grillattavaa on paljon. Siksipä on hyvä esivalmistella grillattavat ruuat, niin että grillaaminen sujuu jouhevasti. Lapsia voi osallistaa ruuanlaittoon pilkkomaan tomaatteja, sipuleita ja maustekurkkuja.
Reipas ulkona oleminen, uiminen ja saunominen tekivät matkassa olleen nuorison kovin nälkäisiksi, joten tein burgereiden kaveriksi uusista perunoista vartaita, jotka maustettiin oliiviöljyllä, murskatulla valkosipulilla, suolalla ja tuoreella timjamilla. Perunat kannattaa keittää hyvin suolatussa vedessä etukäteen lähes kypsiksi ja pujotella ne vedessä liotettuihin bambutikkuihin (näin grillitikut eivät pala).
Tee näin:
Sivele perunat oliiviöljyllä, jossa on seassa murskattua valkosipulia ja timjamia. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja muutaman timjaminoksa. Minä halkaisin grilliin muutaman sitruunan kaveriksi, niitä voi puristella ja pirskoitella perunavartaiden päälle. Perunat kypsyvät nopeasti grillin kuumuudessa ja ne kannattaa laittaa odottamaan muiden herkkujen valmistumista lautaselle, ja käyttää lopuksi nopeasti grillissä muutamaan kertaan käännellen.
Perunavartaisiin tarvitset:
uusia perunoita
oliiviöljyä
valkosipulinkynsiä
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
bambutikkuja/grillaukseen sopivia tikkuja
Ajatuksenani oli valmistaa herkkusieni/halloumijuustoburgereiden lisäksi myös lohiburgereita , mutta emme saanetkaan lohta suoraan saaren kalastajilta, kuten olimme suunnitelleet. Ne jäivät sitten valitettavasti tekemättä.Nuoriso halusi burgereidensa väliin pihviä, joten reilu 1 kg paistijauhelihaa pyöräytettiin pihveiksi ja paiston lopussa päälle rouhaistiin vain makusuolaa ja hiven mustapippuria.
Laskimme, että reilu 30 burgeria hävisi kahdeksan serkuksen ja vanhempien suihin ihan hetkessä!
Olimme ostaneet sämpylät, majoneesit, juustot, makusuolan ym. NBRGR- tuotevalikoimasta. Voin todella lämpimästi suositella tämän tuoteperheen tuotteita. Kaikki on viimeisen päälle mietittyjä ja näiden tuotteiden avulla, kuka vain saa loihdittua järjettömän hyviä hampurilaisia.Meidän naisten makuun olivat enemmän halloumiburgerit, jossa oli lisukkeena suuria herkkusieniä. Otin sienistä jalan irti, laitoin pohjalle sinihomejuustonokareen, murskatun valkosipulinkynnen ja reilusti timjamia. Grillasin sieniä miedolla lämmöllä kohtuullisen kauan, että ne kypsyivät tasaisesti. Halloumijuusto on sopivan suolainen ja täyttävä lisuke kasvisburgereihin. Homejuuston ja herkkusienen liitto on vankkumaton. Olen vuosia tehnyt hampurilaissämpylät ja majoneesin itse, koska en löytänyt tarpeeksi hyviä tuotteita kaupasta. Nyt löydän! NBRGR:n sämpylät sulavat suuhun. Ne ovat tarpeeksi kosteita ja ne imevät maut itseensä. Lisäksi Naughty Base Aioli on todella täyteläisen makuista.
Jaa, maistuiko?
Sain häärätä grillin äärellä jonkin tovin mieheni siskon kanssa, mutta kyllä tuli hyvää settiä tarjolle koko joukkiolle. Laiturinnokassa burgerit maistuivat taivaalliselta. Edessä aukeava maisema pökerrytti kauneudellaan ja osaksi varmaan siksi kaikki tuntui aivan täydelliseltä.Illan tullen kokoonnuimme nuotion ääreen paistamaan vaahtokarkkeja ja arvioimaan burgereita. Yhdyimme kaikki tasapuolisesti siihen, että burgerit saivat viisi tähteä. Kukin sai koota itselleen mieluisa burgereita esillä olleista tykötarpeista. Lohihampurilaiset jäivät kaivelemaan ja niitä teemmekin kotona ensi kerralla. Minua kiinnostaa lisätä väliin itse savustettua lohifileetä.
Kun seuraavan kerran tekee mieli grillata, suosittelen kokeilemaan hampurilaisten valmistusta grillissä. Mahdollisesti hiki virtaa ja voi tuntua vaikealta saada kaikki kypsäksi samaan aikaan, mutta kaikki tuskailu on varmasti vaivan arvoista.
Grillatessa ei kannata turhia stressata.
Välillä saattaa joku herkkusieni vähän kärvähtää ja muutama pihvikin tippua ritilän läpi. Koettu on sekin.
Ihanaa kesän jatkoa ja mukavia ja rentouttavia grillailuhetkiä!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.