Höyryävä lohikiusaus kampittaa harmauden ja kutsuu herkuttelemaan
Vuoden pimeimpänä aikana viihdytään kotona ja nautitaan hyvästä ruuasta. Lohikiusaus muhii uunin lempeässä lämmössä lähes itsekseen, kunhan aluksi jaksaa nähdä hieman vaivaa esivalmisteluiden kanssa. Perunaa ja lohta sisältävä kiusaus paranee vain jääkaapissa ja sitä riittää helposti toisellekin päivälle lämmitettäväksi. Mukaan pilkotaan reilusti valkosipulia, jotta talven flunssat pysyvät loitolla.
Uunissa haudutettu perinteikäs lohikiusaus saa uutta vivahdetta, kun sekaan siivutetaan sitruunan lisäksi fenkolia ja kourallinen valkosipulia. Päälle paistetaan rapsakoita kapriksia, tuomaan rapeutta sekä pientä happoa. Lohikiusaus kruunaa viikonlopun yhteisen ruokahetken tai pelastaa arki-illan, koska sitä voi lämmittää tähteeksi jääneeltä viikonlopulta.
Perinteikkäät kiusaukset ovat konstailematonta kotiruokaa, joihin meillä jokaisella on kehittynyt jonkinlainen suhde sulkupolvien saatossa.
Omassa lapsuudessani tarjolla oli usein janssoninkiusausta tai kinkkukiusausta. Oli kyseessä sitten liha-, kala-, tai kasviskiusaus, keskeisenä ainesosana oli aina peruna. Rakastan perunaa, koska siitä on niin moneksi. Silläkin on merkitystä miten paloittelen, siivutan tai muhennan ja valitsen oikean perunalajikkeen, koska rakenne vaikuttaa siihen minkälainen on suutuntuma.
Koska pidän myös veitsen heiluttelusta, teen kiusauksen lähes aina tuoreista kasviksista. Jos itseäsi ei keittiössä näpertely innosta tai kaipaat vain helpotusta arkeen Eastonin K-Citymarketin pakasteosastolta löytyy runsaasti hyviä tuotteita, jotka auttavat kiireistä kokkia. Käyttäessäsi pakastealtaan puolivalmisteita esivalmistelu vie vain hetken ja ruoka on helppo koota uunivuokaan.
Valkosipuli on luonnon oma ihmelääke, joka suojaa sydäntä ja alentaa kolesterolia.
Valkosipulia on käytetty jo tuhansia vuosia rohtokasvina estämään monia tauteja ja sairauksia. Tässä reseptissä valkosipulia ei siis säästellä, vaan sitä voi pilkkoa mukaan oman rohkeutensa verran, juuri sellaisen määrän kuin haluaa. Jos arastelet valkosipulin käyttöä, voi sen vain jättää pois ohjeesta.
Tässä muutama vinkki perunan käsittelyyn, jos haluat valmistaa kiusauksen alusta asti itse: pese ja kuori perunat ja varaa leikkuulaudan viereen astia, jossa on kylmää vettä. Käytä perunan paloitteluun terävää veistä. Kuorittuasi ja pilkottuasi perunat haluamaasi muotoon laita ne kylmään veteen odottamaan jatkokäsittelyä. Perunan tärkkelys reagoi hapen kanssa niin, että perunat muuttuvat helposti tummiksi.
Valmistin lohi-kapriskiusaukseni mukaillen K-ruoka -sivuston reseptiä, johon lisäsin muutamia ainesosia. Tein ruokaa kaksinkertaisen määrän ja käytin kylmäsavulohen tilalla tavallista lohifilettä. Kaprikset saivat uuden muodon, kun paistoin ne pannulla rapsakoiksi pienessä öljytilkassa.
Tästä reseptistä tulee iso vuoallinen kiusausta, joten voit halutessasi puolittaa annosmäärät, jolloin ruoasta riittää noin 4 hengelle.
TARVITSET:
1 kg perunaa
700 g lohta
purjoa (20 cm pala)
valkosipulia (oman maun mukaan)
pieni fenkoli
sitruunaa
tilliä
2 rkl Dijon-sinappia
2 prk kaurakermaa
3 rkl kapriksia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
siirappia/hunajaa (loraus)
Tee näin:
- Pese, kuori ja paloittele perunat ja laita ne kylmään veteen odottamaan muiden ainesten esivalmistelun ajaksi.
- Siivuta purjosipuli ja fenkoli aivan ohuiksi siivuiksi, kaada suikaleet siivilään ja pese ne lopuksi kylmän veden alla.
- Paina veitsen lappeella valkosipulin kynsiä pöytää vasten ja näin kuoret irtoavat helposti. Tee kynsistä pientä hakkelusta.
- Lisää paistinpannulle reilusti oliiviöljyä, suikaloidut perunat, fenkoli ja sipulit. Paista niitä noin miedolla lämmöllä noin 10 min. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja lorauksella siirappia/hunajaa
- Lohifilettä on helpoin käsitellä terävällä fileerausveitsellä. Poista mahdolliset ruodot nyppimällä. Voit fileroida ohuita suikaleita tai paloja. Halutessasi, voit käyttää pakastettuja lohikuutioita.
- Kaada peruna-, fenkoli-, sipuliseoksesta puolet vuoalle ja asettele päälle lohiviipaleita. Mausta tässä vaiheessa lohisiivuja puristamalla päälle sitruunanmehua ja saksimalla runsaasti tuoretta tilliä päälle. Lisää loput perunat ja toista sama lopuille lohisiivuille aseteltuasi ne kiusauksen päälle.
- Sekoita kulhossa kaurakermat, Dijon-sinappia, suolaa, mustapippuria ja reilusti tilliä sekä sitruunanmehua, tarkista maku.
- Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin tunti.
- Laita paistinpannulle ripaus oliiviöljyä ja lisää kaprikset. Paista kapriksia niin kauan, että ne aukeavat ja rapsakoituvat. Älä polta niitä liian tummiksi. Lisää paistetut kaprikset lohikiusauksen päälle juuri ennen tarjoilua. Tarjoile lohikiusaus esimerkiksi vihersalaatin kanssa.
Lohikusausta kannattaa valmistaa kerralla reilu annos, koska se säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa ja vain paranee vetäytyessään. Kannattaa muistaa myös, että kalaa suositellaan syötäväksi vähintään pari kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Ei ole myöskään ollenkaan huono vaihtotehto tehdä tämä ohje nopeutettuna versiona, käyttäen pakasteita. Tärkeintä on, että saamme tarvitsemamme määrän Omega- 3 rasvahappoja, jotka ovat aivoillemme välttämättömiä.
Moni saattaa arastella lohifileen käsittelyä ja nykyään onkin hyvin yleistä kuulla kalatiskillä ihmisten kysyvän neuvoa kalan käsittelyyn. Kalatiskin ammattilaiset antavat mielellään vinkkejä ja fileroivat kalan puolestasi, jos sitä pyydät. Lohi voidaan fileroida täysin ruodottomaksi, mutta usein fileisiin jäävät vielä selkäruodot, jotka on helppo poistaa sormituntumalla nyppimällä.
K-ruokasivustolta löytyy helppoja vinkkejä kaikenlaisten kalojen käsittelyyn. K-ruoka -sivustoja kannattaa hyödyntää reseptien lisäksi, siellä olevien monipuolisten ohjeiden ja vinkkien vuoksi. Ruuanlaittoa ja käsittelyä helpottavat myös useissa resepteissä olevat videoklipit.
Miltä maistui?
Lohikiusaus oli superherkullista! Kiusauksessa maistuivat selkeästi valkosipuli, sitruuna ja fenkoli. Päälle asetellut kaprikset herättivät lapsissa epäilyjä, mutta epävarmuus muuttui pian hyväksynnäksi. Kaprikset antoivat kivaa suolaisuutta ja happoa. Itse en pihistellyt kapristen kanssa ja paistoinkin koko purkin sisällön pannulla. Toki neste kannattaa kaataa pois, jos kaprikset ovat liemessä.
Tämä lohikiusaus oli kyllä yksi herkullisimmista ruuista, joita meillä on lähiaikoina tarjottu ja myös lapset pitivät siitä kovasti, vaikka osalle heistä kala ei lempiruokaa olekaan. Lapset antoivat kiusaukselle täydet pisteet!
Paitsi, että ruoka oli hyvää ja herkullista, tärkeintä minusta oli että se sisälsi paljon ravintoaineita, jotka ovat kasvaville teineillemme tärkeitä tukemaan heidän hyvinvointiaan. Nuoriso kun saattaa olla aivan eri mieltä siitä, mikä on heille nuudelien lisäksi oln hyväksi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.