Juurevat juurekset ovat syksyistä superruokaa
Satokauden käännyttyä syksyyn maistuvat sesongissa kotimaiset juurekset. Samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto ja houkuttelevan värikäs syyspiirakka ilahduttavat syöjäänsä. Herkullisessa syyspiirakassa kohtaavat raitajuuri ja punajuurikas rasvaisen ja suolaisen fetajuuston ja maku on suloisen syvä.
Mukuloiden suloinen liitto
Juurekset ovat maan alla kasvavia mukulakasveja, joita kannattaisi suosia ruuanlaitossa niiden edullisen hinnan ja vivahteikkaiden makujen vuoksi. Juurekset menestyvät pohjoisen ilmastossa ja ne säilyvät pitkälle talvea. Siksi ei ole ihme, että juureksilla on pitkät perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa.
Meillä on monia aromaattisen makuisia juureksia, joita tulee käytettyä harmittavan vähän ruokaa laittaessa. Perusporkkana on kaikille tuttu ja käytetty juures, mutta kannattaa tutustua myös muihin mukuloihin. Moni vierastaa juureksia arki ruuanlaitossa, ajatellen niiden valmistuksen olevan monimutkaista ja hankalaa. Juureksia voi paahtaa, suikaloida, pikkelöidä tai hapattaa. Niitä voi yhdistää helposti yhdessä perunan kanssa käytettäväksi. Saatat yllättyä miten hyvin esimerkiksi puna- ja raitajuuri sopivat herkulliseen piirakkaan.
Nyt testataan miten monipuolisesti juureksia voi käyttää ruuanlaitossa, makua unohtamatta. Paitsi että juurekset rikastuttavat ruokavaliota, niiden hehkuvat värit antavat uutta potkua syksyyn.
Yksinkertaisuus toimii leivonnassa
Minulla on suuri intohimo suolaisiin piirakoihin ja olenkin pyöräyttänyt piirakan jos toisenkin vuosien aikana. Yksinkertainen on usein parasta ja käytän piirakan pohjana aina samaa taikinaa, johon vaihtelen eri jauholajikkeita. Tärkeintä on oikea rasvan, suolan ja jauhojen suhde. Rapea pohja vaatii rasvaa.
Piirakkapohja syntyy helposti kulhossa sekoittaen vain muutamasta ainesosasta. Gluteenittoman pohjan saat käyttämällä gluteenittomia jauhoja. Taikinaa voi mehevöittää myös maitorahkalla tai kermaviilillä. Tärkeää on, että taikinaa ei työstä liikaa.
TARVITSET:
125 g voita
1 dl spelttijauhoa
1 dl kauraryynejä
½ dl ruisjauhoa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
loraus kylmää vettä
Tee näin: Nypi huoneenlämpöiseen voihin kuivat aineet, älä vaivaa jottei taikinaan tule sitkoa. Lisää lopuksi loraus kylmää vettä ja sekoita. Taikinan voi antaa hetken levätä kelmutettuna jääkaapissa, tällöin taikinan käsittely on helpompaa. Kauli tai painele sormilla taikina piirakkavuokaan. Valmiin pohjan voi laittaa jääkaappiin tai pakastaa vuoassa odottamaan paistamista.
Täyte:
1–2 kpl punajuurikasta
1 kpl raitajuurta
3 isoa lehtikaalin vartta
1 purjo
100 g fetajuustoa
2 dl kaurakermaa tai (ruokakermaa)
1 kananmuna
1 dl raastettua Pecorino- tai Parmesan juustoa
suolaa
mustapippuria
timjamia
1–2 tl siirappia
oliiviöljyä paistamiseen
Tee näin: Kuori punajuurikas ja raitajuuri. Leikkaa ohuita lähes läpikuultavia siivuja ja jätä pöydälle odottamaan. Punajuuren käsittelyssä kannattaa muistaa muutama jippo. Käytä hanskoja ja älä kastele punajuurta tai veistä ennen paloittelua, näin mukula ei päästä väriä.
- Pese ja paloittele purjosipuli ja lehtikaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota niitä muutama minuuttia lorauksessa öljyä. Lehtikaali on helpoin leikata taloussaksilla sopiviksi suikaleiksi, jätä paksu lehtiranka käyttämättä. Lisää punajuurikas ja raitajuuri suikaleet ja pyöräytä myös niitä hetki pannulla. Mausta suolalla, mustapippurilla, timajamilla ja siirapilla.
- Raasta piirakkapohjalle ohuelti pecorino-juustoa ja lisää päälle kuullotetut juuressekoitus ja murskattu fetajuusto.
- Sekoita kanamuna haarukalla kaurakermaan ja kaada piirakan päälle. Lisää loppu pecorino-juustoraaste.
- Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin ½ h. Paistoaika riippuu uunin tehokkuudesta. Piirakka on valmis, kun se on kauniin paahtunut. Anna piirakan tekeytyä hetki ennen tarjoilua.
Kun kerran teet tämän piirakan, että enää muusta haaveilekaan
Piirakassa kohtaavat juuresten lempeä ja aromaattinen maku höystettynä fetajuuston suolaisuudella. Pehmeäksi kuullotettu purjosipuli ja lehtikaali täydentävät juureksien makua. Jos jotain reseptiäni suosittelen kokeilemaan, niin se on ehdottomasti tämä.
Maa-artisokka on pieni, epäsäännöllinen mukula. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita. Maa-artisokka muodostaa syötäviä maanalaisia mukuloita, joita kasvatetaan samaan tapaan kuin perunoita.
Maa-artisokka voi monen mielestä olla hankala kuorittava. Lusikka on tässä kätevä apuri. Raaputa kuori pois lusikan kärjellä. Kuoritut mukulat säilyvät parhaiten sitruunamehulla maustetussa vedessä, näin mukulat eivät tummu. Maa-artisokan voi jättää myös kuorimatta, tällöin niiden maku on täyteläisempi ja pähkinäisempi. Pese silloin mukulat hyvin juuresharjalla. Maa-artisokkaa voi käyttää hyvin monipuolisesti esimerkiksi risotoissa lisäämään täyteläisyyttä, erilaisissa vihannesvuoissa, friteerattuna tai ihan lisukkeena perunan tapaan.
Maa-artisokkakeitto sopii erinomaisesti alkupalaksi. Sen mieto maku houkuttaa ruokahalua esiin. K-ruoka sivustolta löytyy laajasti erilaisia ideoita käyttää tätä monimuotoista mukulaa.
Maukkaaseen keittoon tarvitset vain pussillisen maa-artisokkaa ja muutaman perunan, kermaa ja mausteita. Saat samettisen rakenteen aikaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Seuraa reseptin ohjeistusta ja pian keitto höyryää jo lautasellasi. Keitto ja piirakka lämmittävät ihanasti kylmeneviä syysiltoja.
Pikkelöinti on pop
Seuraan mielenkiinnolla ruokatrendejä ja tämän kesän ehdoton uusi trendi on ollut pikkelöinti. Yhdellä liemellä saadaan kasviksiin uutta potkua. Perusajatus on, että pikkelöinti korostaa raaka-aineen makua ja parantaa tuotteen säilyvyyttä. Mikä onkaan helpoin tapa säilöä iso määrä kasviksia, kuin pikkelöidä ne jääkaappiin odottamaan herkuttelua. Samalla vähennämme turhaa ruokahävikkiä.
Koska juureksia myydään usein isoissa valmispusseissa ja siksi kannattaakin niitä valmistaa kerralla monella eri tapaa. Minulla jäi piirakan valmistamisesta raitajuuria, jotka siivutin lasipurkkiin K-ruoka -sivuston reseptin mukaisesti. Tämä lisäke tuo kaunista väriä lautaselle ja raitajuuret voi nauttia osana muuta kokonaisuutta ja tai suoraan lasipurkista haarukalla.
Miltä maistui?
Täytyy kyllä sanoa, että kaikki oli superherkullista! Maa-artisokkakeitto oli rakenteeltaan samettisen pehmeää ja houkutti ruokahalua esiin. Maa-artisokka on turhan vähällä käytöllä ollut meidän keittiössä. Seuraavaksi aion kokeilla lisätä maa-artisokka sosetta sienirisottoon. Syyspiiras etsii herkullisuudellaan vertaistaan. Tätä piirakkaa on hiottu kotikeittiössä vuosia ja täytyy sanoa, että sen on usein vieraiden suosikki. Pikkelöidyt raitajuuret maistuivat erityisesti nuorisolle. Ne taipuvat vaikka nuorison hampurilaisten väliin. Kokonaisuus oli täysien pisteiden arvoinen.
Juuresten monipuolinen käyttö ruuanlaitossa saattaa vaatia monelta totuttelua, itseni mukaan lukien. Miten lapsuuden suurimmasta inhokista punajuurikkaasta, voikaan tulla aikuisiän suurin herkku. Nykyään odotan innolla uuden sadon juureksia tulevaksi kauppaan. Punajuurikas, raitajuuri ja keltajuuri sopivat mihin tahansa ruokaan käytettäväksi. Voiko enää kauniimman värisiä juureksia ollakaan.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.