Kesäkurpitsatacot ja kookos-kanakeitto sopivat pieneenkin budjettiin
Ruoan hinta tuntuu karkaavan käsistä ja siksipä nyt tarvitaan helppoja ja hyviä arkiruokia. Nyt testataan somehitiksikin nousseita kesäkurpitsatacoja ja tehdään iso kattilallinen höyryävää kookos-kanakeittoa. Siinä vasta herkku kombo!
Nyt on hyvä hetki kiristää kukkaron nyörejä ja miettiä miten säästä ruokalaskussa. Ruoan hinta on noussut järisyttävän paljon viime aikoina maailmalla vallitsevan tilanteen vuoksi. Nousua on vauhdittanut sähkön ja polttoaineiden kallistuminen. Hintojen nousu johtaa saa monen valitsemaan edullisempia tuotteita kotimaisten tuotteiden kustannuksella. Se tarkoittaa usein rasvaisempia, sokerisempia ja enemmän lisäaineita sisältäviä vaihtoehtoja. Terveellisen ja monipuolisen ruoan syöminen ja saatavuus ei saisi perustua ihmisten taloudelliseen tilanteeseen.
Tilastokeskuksen mukaan suomalaisessa kotitaloudessa kuluu ruokaan edellistä vuotta huomattavan paljon enemmän rahaa ja hinnannousu tulee jatkumaan ensi vuoteen asti. Ruokamenoissa on usein helppo säästää, mutta nyt se vaatii hieman enemmän vaivannäköä ja suunnittelua. Hyvää asiassa on, että lihan kallistuminen saattaa lisätä kasvisruoan menekkiä.
Kasviksista on moneksi ja olenkin ilokseni löytänyt tänä syksynä monia uusia inspiroivia kasvisreseptejä, kuten nämä kesäkurpitsatacot. Täytyy sanoa, että kesäkurpitsa tacot ovat parasta mitä tänä syksynä olen keittiössäni valmistanut.
Olen aina ollut kesäkurpitsan ystävä ja käyttänyt sitä monipuolisesti, mutta tacoja testasin nyt ensi kerran ja yllätyin niiden täyteläisestä mausta. Sovelsin hieman K-ruoka -sivuston reseptiä ja tein kylkeen ekstraksi kasvistäytteen ja lime-jugurttikastikkeen. En käyttänyt korppujauhoja, koska minusta niitä ei välttämättä tarvita. Koska kaapissani sattui olemaan pecorinojuustoa, käytin sitä parmesaanin puutteessa. Myös pecorino sopii tacomassaan täydellisesti.
TARVITSET:
2 kesäkurpitsaa
80 g parmesaanijuustoa
2 kpl kananmunia
1,5 tl suolaa
mustapippuria
½ dl (korppujauhoa)
Tee näin:
- Pese ja raasta kesäkurpitsa raasteeksi. Nosta raaste siivilään ja ripottele päälle suola. Anna suolan vaikuttaa 10 min ja puristele tämän jälkeen kesäkurpitsaraasteesta neste pois siivilän läpi. Sitä voi kahdesta isosta kesäkurpitsasta tulla muutama desi.
- Lisää raasteen sekaan munat, parmesanjuustoraaste, mustapippuri ja halutessasi korppujauho.
- Sekoita tasaiseksi ja muotoile pellille viisi palloa, jotka painelet käsin ihan ohueksi.
- Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia kunnes paistopinta on kauniin värinen. Anna tacojen jäähtyä hetki pellillä ja irrota ne sitten lastan avulla.
Tacojen täyte syntyi niistä aineksista mitä jääkaapissa sattui sillä hetkellä olemaan eli lehtikaalista, salottisipulista, valkosipulista ja kikherneistä.
TARVITSET:
2–3 lehtikaalin vartta
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 prk kikherneitä
1–2 rkl tomaattipyreetä
½ tl paprikajauhetta
chililastuja (maun mukaan)
tilkka vettä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
siirappia
Tee näin:
- Silppua lehtikaali talous saksilla pieniksi suikaleiksi. Poista kova keskiranka.
- Silppua sipuli ja valkosipuli ja huuhtele tölkki kikherneet hyvin siivilässä.
- Lisää öljy paistinpannulle ja kuullota lehtikaalisuikaleita sekä sipuleita muutama minuutti. Lisää loraus vettä ja tomaattipyree pannulle ja sekoita. Anna nesteen haihtua ja lisää lopuksi kikherneet ja mausta.
TARVITSET:
2 dl turkkilaista jogurttia
1 lime
mustapippuria
ripaus sokeria
Lime-jogurttikastike ei juuri ohjeita kaipaa. Pese lime ja raasta sen kuori ja purista mehu. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Juuri nyt sesonkiin kuuluvat keitot ja mikä olisikaan sen parempaa ja edullisempaa arkiruokaa?
Lämpimän tuhdit, maustetut ja kauniinväriset keitot hivelevät kaikkia aisteja. Keittoja on helppo tuunata ja siksipä ne muuttuvat hetkessä toisenlaiseksi. Kattilan pohjalle jäänyttä keittoa voi seuraavana päivänä jatkaa esimerkiksi nuudeleilla tai paahdetuilla leipäkuutioilla. Lisukkeina voi lisäksi olla mm. yrttejä, kasviksia, erilaisia tahnoja, kuten humus tai pesto, pähkinät ja siemenet. Itse yhdistelen hyvin kokeilevasti erilaisia aineksia keskenään. Tärkeintä keitossa on maukas liemi!
Kookos-kanakeitto on maukas ja moneen makuun sopiva. Kasvisversion saat käyttämällä kanan tilalla esimerkiksi marinoitua ja paistettua tofua tai linssejä. Tee keittoa isompi kattila kerralla, tuunaamalla syöt siitä myös toisena päivänä. Reseptin määrät ovat suuntaa antavia, kattilaan voi pilkkoa kasviksia niin paljon kuin sinne liemen kanssa mahtuu.
TARVITSET:
1 rasia kanan fileesuikaleita
Purjoa (vaalea osa)
5 perunaa
2–3 porkkanaa
1 mieto punainen chili
1 punaista paprikaa
2 rkl öljyä
2 tl currya
1 tl kurkumaa
6 dl vettä
2 kanaliemikuutiota (luomu)
1 tlk kookosmaitoa
Koristeluun yrttejä
Tee näin:
- Ota broilerin suikaleet huoneenlämpöön. Pese ja paloittele purjo ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja kuutioi perunat ja leikkaa porkkanat ohuiksi kiekoiksi.
- Viipaloi chili (poista halutessasi siemenet). Pese ja poista siemenet paprikasta, kuutio 2 cm paloiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa, lisää broileri, mausteet, purjo ja chili. Kuullota noin 5 minuuttia, kunnes broileri on kypsää.
- Lisää vesi, kanaliemikuutiot, perunat ja porkkanat ja keitä noin 10 min, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paprikat ja kookosmaito ja keitä vielä 5 min.
- Koristele keitto yrteillä ja tarjoile kesäkurpitsatacojen kanssa.
Miltä maistui?
Tässä kombossa olivat kaikki maut kohdillaan ja siksi saa meiltä täydet pisteet!
Kesäkurpitsatacot voi täyttää itselleen mieluisalla tavalla ja itse tacot ovat todella herkullisia! Nuorisokin meni lankaan ja oli enemmän kuin ihmeissään kuullessaan tacojen sisältävän suurimmaksi osaksi kesäkurpitsaa. Kookos-kanakeitosta ei jäänyt jäljelle kuin tyhjä kattila, vaikka teinkin annoksen kaksinkertaisena. Se maistui ja sitä toivotaan meidän perheessä usein ruokalistalle.
Keitot ovat minusta turhan aliarvostettu ruokalaji. Niihin saa pilkottua nahistumassa olevat kasvikset ja juurekset. Mikä onkaan houkuttelevampaa tässä ajassa, kuin nauttia kulhollinen kuumaa keittoa ja keskittyä kaikkeen siihen hyvään mitä on ympärillä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.