Lakritsipavlova ja luonnonkukilla koristeltu voileipäkakku maistuvat kevään juhlissa
Valmistele kesäjuhliin muutama lumoava tarjottava. Kesän kaunein kakku, juhlava lakritsipavlova sopii myös gluteenittomille vieraille. Suolaisten ystäville maistuva kääritty voileipäkakku koristellaan luonnonkukilla sekä tarjoillaan kesäisen pastasalaatin kanssa.
Monissa perheissä juhlitaan uusia nyt uusia ylioppilaita, ja lisäksi on rippijuhlia, häitä ja syntymäpäiviä. Kesällä juhlien järjestäminen on mielekästä, koska silloin on mahdollista pitää juhlat vaikkapa puutarhassa tai kokoontua puistoon nyyttäriperiaatteella. Juhlia isännöivillä on paljon muistettavaa ja siksi suunnitteluun kannattaa panostaa. On hyvä aloittaa laskemalla juhlavieraiden määrä, jos se ennakkoon on mahdollista. Pohdi onko juhlissa tiettyä teemaa tai toiveita esimerkiksi juhlien pukukoodista. Ilmoita kutsuissa, minkälaisista juhlista on kyse, ja tarjoillaanko siellä kunnon ruokaa vai pikkunaposteltavaa.
Esimerkiksi ylioppilasjuhlissa vieraat piipahtavat useimmin nopealla onnitteluvisiitillä, eikä ruokaa ja juomaa tarvitse varata yhtä vierasta kohti yhtä paljon, kun silloin, jos vieraat viihtyvät juhlissa koko illan.
Juhlissa on aina kohteliasta huomioida erilaiset ruokavaliot ja allergiat. Vieraat arvostavat, jos gluteenittomat, maidottomat ja tai esimerkiksi kalattomat tarjottavat ovat selkeästi eriteltyinä. Tärkeää on myös huomioida, että ottimia on tarpeeksi ja erityisruokavaliota varten varatut ottimet eivät sekoitu muihin ottimiin.
Juhlien järjestäjät joutuvat usein ratkaisemaan monenlaisia ongelmia, joita ilmenee ruokien säilytyksessä ja ruoan viileänä pysymisessä. Mieti siis ajoissa mikä ruoka tarjoillaan missäkin astiassa ja tarvitseeko se aluseksi viilennintä.
Jos vieraita on paljon eivätkä istumapaikat eivät riitä kaikille, on tarjottavien hyvä olla helposti syötäviä.
Tärkeintä juhlissa kuitenkin on lämmin tunnelma ja yhdessäolo. Olisi ihanaa, jos myös juhlien järjestäjät saisivat rentoutua ja siksi isommissa juhlissa kannattaa pyytää vaikka naapurin nuorisoa keittiölle tiskausavuksi.
Nyt alkaa olemaan luonto kauneimmillaan. Käy keräämässä luonnonkukkia ja -yrttejä koristeiksi ja lisukkeiksi. Kerää huumaavilta tuoksuvia tuomenoksia maljakkoon ja kakkujen päälle kallio-orvokkeja ja lemmikkejä. Luonnonkukat on hyvä kerätä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Näin ne säilyvät hyvin parikin päivää.
Lakritsipavlova hurmaan näöllään ja maullaan
Jos teet juhliin vain yhden makean kakun, niin tee sellainen, että se sopii kaikille vieraille. Kevyestä, mutta näyttävästä pavlovasta saa helposti myös täysin vegaanisen version käyttämällä kananmunan tilalla tölkkikikherneen lientä. Täytteenä voit käyttää vispikerman tilalla esimerkiksi kaurakermaa. Pavlovan voi tehdä reilusti ennen juhlia ja täyttää vasta juuri ennen juhlien alkua. Alun perin tämän upean kakun on valmistanut Liemessä–blogin Jenni ja kakkua voi versioida omaan makuunsa sopivaksi. Ohjeessa käytettävän raa’an lakritsijauheen voi jättää halutessaan pois, jos sitä ei kaapista löydy, mutta se antaa kakulle oman säväyksensä.
Lakritsipavlova
Tarvitset:
4 huoneenlämpöistä kananmunanvalkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl raakaa lakritsijauhetta
2 tl maissitärkkelystä
Täyte:
4 dl vispikermaa
1 prk mascarponejuustoa
3 rkl limecurdia
100 g valkosuklaata
Koristeluun:
500 g mansikoita
100 g pensasmustikkaa
pistaasipähkinöitä
Tee näin:
- Erottele huolellisesti valkuaiset ja keltuaiset. Varmista, että välineet ovat puhtaita ja kuivia. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet sokerista hiljalleen joukkoon.
- Kun muna-sokerivaahto alkaa olla kiinteää, lisää loput sokerit, raaka lakritsijauhe ja maissitärkkelysjauho. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää.
- Muotoile marenki isoksi keoksi keskelle peltiä, niin että keskelle jää kuoppa, jonne mahtuu täytettä ja marjoja.
- Paista pavlovaa uunin alatasolla 125-asteessa noin tunti 45 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä pavlova jäähtymään uuniin. Älä avaa uuninluukkua.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää notkistettu mascarbone juusto ja sulatettu valkosuklaa ja limecurd ja sekoita tasaiseksi.
- Täytä kakku haluamillasi marjoilla ja kermavaahdolla.
- Murskaa pistaasin siemenet rouheeksi ja ripottele pistaasia kakun reunoille.
Kauniita ruoka-ideoita kevääseen
Koska kesä ja tuoreet yrtit, tee raikas ja kevyt sitruunaa ja hernepestoa sisältävä voileipäkakku ja vihreää pastasalaattia. Näihin kesäisiin herkkuihin sain inspiraatiota selaillessa Bellatablen Instagram-sivuja. Oi miten ihania ideoita näiltä naisilta syntyykään! Koska en löytänyt voileipäkakun tekohetkellä sokeriherneitä, korvasin ne aromaattisella vihreällä paprikalla. Lisäksi sovelsin alkuperäistä ohjetta kotoa löytämilläni tuotteilla, kuten auringonkukansiementen tilalla käytin manteleita ja saksanpähkinöitä sekä timjamin tilalla käytin tilliä koristelussa sekä lisäsin reilusti yrttejä hernepestoon.
Myös K-ruokasivustolla on monenlaisia voileipäkakun ohjeita ja toteutusideoita. Monet vieraat ilahtuvat kun juhlapöydässä on tarjolla perinteistä voileipäkakkua, joka on freesattu tähän päivään. Kääräise tällä kertaa voileipäkakusta näyttävä rulla. Se ei ole hankalaa, mutta vaatii hieman keskittymistä. Vinkki! Paahtoleipien reunojen leikkaamisessa voit käyttää apuna keittiösaksia, ne ovat oiva apu.
TARVITSET:
Hernepesto
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 ps pakasteherneitä
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu ja kuori
2 rkl oliiiviöljyä
2 tl suolaa
mustapippuria
yrttejä
Sitruunaricotta
1 prk ricottaa
½ prk ranskankermaa
1 sitruunan mehu ja ½ kuori
2 rkl timjamia
nippu retiisejä
vihreää paprikaa (sokeriherneet)
1 pkt paahtoleipää
2 rkl maitoa tai vettä
Kuorrutus
1 prk ranskankermaa
200 tuorejuustoa
1 sitruunan kuori
½ sitruunan mehu
¼ tl suolaa
Tee näin:
- Tee ensin hernepesto sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin blenderissä tai sauvasekoittimella.
- Sekoita sitruunaricotan ainekset keskenään kulhossa ja lisää timjami.
- Viipaloi retiisit aivan ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinilla. Hienonna paprika tai alkuperäisessä ohjeessa olleet sokeriherneet.
- Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja asettele ne lomittain leivinpaperin päälle pellille ja painele ne kiinni toisiinsa. Kostuta paahtoleipä levy maidolla tai vedellä ja painele saumat kunnolla kiinni.
- Levitä päälle hernepesto, ohuet retiisiviipaleet, hienonnettu paprika (tai sokeriherne) ja levitä lopuksi sitruunaricotta.
- Rullaa pituussuunnassa tiukaksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen ja kääri lopuksi rulla tuorekelmuun ja laita yöksi jääkaappiin tekeytymään.
- Vatkaa ranskankermaa hetki ja lisää notkistettu tuorejuusto, sitruunan kuori sekä mehu ja suola.
- Ota kääretorttu pois kääreistä ja aseta tarjoilualustalle. Leikkaa halutessasi kääretortun päät tasaiseksi.
Levitä kuorrute lusikkaa ja veistä apuna käyttäen kääretortun pintaan ja koristele haluamallasi tavalla.
Keväisessä salaatissa maistuvat yrtit
Kesäisen salaatin salaisuus piilee kastikkeessa. Voit käyttää siihen haluamiasi yrttejä. Kokoa ainekset kulhoon ja sekoita. Voit tehdä kastiketta reilun annoksen jääkaappiin ja koota salaattia menekin mukaan lisää tarvittaessa.
TARVITSET:
2 prk kikherneitä
loraus oliiviöljyä
2 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa
300 g kuivaa pastaa
250 g vihreitä papuja
1 nippu parsaa
baby pinaattia
kevätsipulia
(pähkinöitä)
Vihreä yrttikastike
1 nippu tilliä
1 nippu lehtipersiljaa
1 nippu basilikaa
1 jalopeno
1 kevätsipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl majoneesia
1 dl jugurttia
½ sitruunan mehu
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa
Tee näin:
- Huuhtele ja kuivaa kikherneet huolellisesti. Kaada ne pellille ja lorauta päälle oliiivöljyä ja mausta suolalla ja chilihiutaleilla. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 20 min. Anna jäähtyä pellillä.
- Napsauta vihreistä pavuista ja parsasta kannat irti. Keitä muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä ja siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa.
- Leikkaa pavut ja parsa pienemmiksi paloiksi.
- Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä al denteksi ja kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
- Valmista kastike. Hienonna yrtit ja muut ainekset tasaiseksi massaksi.
- Pese pinaatti, hienonna kevätsipuli ja lehtipersilija.
- Yhdistä kaikki salaatin ainekset isossa kulhossa ja koristele yrteillä ja luonnonkukilla. Voit lisätä halutessasi päälle myös pähkinöitä.
Miltä maistui?
Juhlissa on kiva panostaa kauniiseen esillepanoon ja tarjota vieraiden kaikille aisteille nautintoja. Nämä tarjottavat sopivat niin gluteenittomille, vegaaneille kuin maidottomillekin, kun ne valmistaa allergiat ja muihin erityistarpeihin sopivista raaka-aineista. Lakritsipavlova on maukas, näyttävä ja vie varmasti huomion juhlapöydässä. Se on niin makeaa, että marjojen kanssa nautittuna vieraille riittää pienikin pala.
Vähemmän on enemmän ja siksi kannattaakin keskittyä muutamaan tarjottavaan ja tehdä niistä näyttäviä. Voileipäkääretorttu oli maultaan raikas ja kevyt ja oiva pari yrttiselle perunasalaatille.
Jos et jaksa tai ehdi tehdä kuin jotain itse, älä turhaan stressaa, sillä juhlat tulevat vähemmälläkin panostuksella. Tärkeintä on, että keskittyy asioihin, jotka itseltä parhaiten luontuvat. Näin välttyy turhalta stressiltä ja juhlien koittaessa myös oma juhlamieli on tallella.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.