Makoisa talvikurpitsa maistuu lasagnessa ja piirakassa
Yksi syksyn parhaista puolista on talvikurpitsojen ilmestyminen kauppoihin. Kurpitsaa voi käyttää moninaisesti ruoanlaitossa. Kauniin värinen kurpitsalasagne sulattaa syöjien sydämet ja jälkkäriksi tehdään ihanan kuohkeaa kurpitsapiirakkaa, josta riittää tarjottavaa vaikka koko naapurustolle.
Eastonin K-Citymarketissa on nyt loistava valikoima erilaisia kurpitsalajikkeita.
Niistä tunnetuin on varmasti jättikurpitsa, josta usein tehdään Halloween-koristeita ja josta riittää syötävää suuremmallekin joukolle.
Kurpitsaa kutsutaan talvikurpitsaksi kun se on saanut kasvaa täyteen kypsyyteensä ja sille on muodostunut kova kuori. Toinen suosittu lajike on makoisa myskikurpitsa. Myskikurpitsan kuori on muita kurpitsoja hieman ohuempi ja sen käsittely on kohtuullisen helppoa. Sen hedelmäliha on kauniin oranssi ja se on maultaan makea ja hieman pähkinäinen. Sitä käytetään paljon keittoihin ja muihin lisukkeisiin.
Kauniin muhkeat ja eriväriset ja muotoiset kurpitsat säilyvät hyvin ja ovat täynnä makua ja vitamiineja. Moni voi tuntea epävarmuutta kurpitsan käsittelyssä, mutta se ei ole ollenkaan niin hankalaa kuin voisi olettaa.
Mielestäni kurpitsojen maku syvenee uunissa paahtamalla ja niin tapahtui nytkin, kun valmistin kurpitsalasagnea K-ruokasivustolta löytämälläni ohjeella. Muokkasin reseptiä maustamalla kurpitsasosetta neuvottua käyttäen yrttejä, suolaa, chiliä ja mustapippuria sekä raastamalla sekaan kaapista löytyneen parmesanjuuston kantapalan.
TARVITSET:
1 iso myskikurpitsa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tlk Pirkka-mustapapuja suolaliemessä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
½ tl chilijauhetta
½ tl mustapippuria
1 ps babypinaattia
1 prk ruokakermaa (tai kaurakermaa)
1 prk tomaattisosetta
2 tl timjamia
1 ruukku basilikaa
3 palloa mozzarellaa
lasagnelevyjä
parmesanjuustoa (maun mukaan)
Tee näin:
- Kurpitsan käsittelyyn tarvitset ison ja teräväreunaisen veitsen sekä hieman hallittua voimaa.
- Halkaise myskikurpitsa veitsellä. Kuori kuoret kuorimaveitsellä ja poista siemenet ja pehmeä rihmasto. Paloittele kurpitsat noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Levitä palat uunipellille, niin että jätät toiseen reunaan tilaa.
- Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Valuta mustapavut ja huuhdo ne kylmällä vedellä.
- Levitä sipulit pellin toiselle puolelle ja mustapavut niiden päälle. Pirskottele päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 min. kunnes kurpitsa on haarukalla kokeillessa pehmeää. Levitä sipuli-papuseoksen päälle pinaatti ja paahda vielä muutama minuutti, niin että pinaatti menee kokoon.
- Siirrä kurpitsat toiseen kulhoon ja surauta sauvasekoittimella soseeksi. Näin sinulla pitäisi olla litran verran kurpitsasosetta. Jos sosetta on liian vähän, lisää sekaan hieman nestettä. Lisää soseeseen ruokakerma, tomaattisose, timjami ja muut Tarkista maku!
- Valuta mozzarella ja revi se sopiviksi paloiksi.
- Aloita lasagnen kokoaminen lorauttamalla vuoan pohjalle oliiviöljyä ja lisää päälle kurpitsasosetta. Lado päälle lasagnelevyjä vierekkäin, niin monta kuin vuokaan mahtuu. Levitä päälle jälleen kerros kurpitsasosetta ja sen päälle papu-pinaattiseosta. Ripottele päälle basilikaa ja mozzarellaa. Toista, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Lisää päällimmäiseksi ohut kastikekerros, mozzarellaa ja parmesanjuustoa. Halutessasi voit lisätä myös tomaattia ja basilikaa.
- Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 40 min. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
- Voit halutessasi koristella lasagnen paahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Sanotaan, että täydellisen lasagnen muodostavat viisi kerrosta. Minusta lasagnen juju on siinä, että kerroksia ja täytettä on tarpeeksi. Tämä alkuperältään italialainen herkku on monelle lohturuokaa parhaimmillaan. Lasagne on varmasti yksi googlatuimpia ohjeita ja reseptejä löytyy joka makuun. Tämä kurpitsainen ohje on ihanan syksyinen ruoka, joka hehkuu vuoassa kauniin värisenä.
Kurpitsa jos joku sopii täydellisesti myös leivontaan, tuoden siihen mehukkuutta ja kuohkeutta. Tämä herkullinen kurpitsapiirakka muistuttaa maultaan porkkanapiirakkaa. Piirakan juju on sen täytteessä, johon on upotettu ruskistettua voita.
TARVITSET:
½ myskikurpitsa
5 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 ½ dl rypsiöljyä
5 ½ dl vehnäjauhoa
1 rkl vanilijasokeria
2–3 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
¼ tl suolaa
Kuorrutus:
125 g voita
2 rs tuorejuustoa
3 ½ – 4 dl tomusokeria
- 1 dl hasselpähkinöitä (myös muut pähkinät käyvät)
(halutessasi appelsiininkuorta raastettuna)
Tee näin:
- Kuori ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja pehmeä rihmasto. Raasta kurpitsa karkeaksi raasteeksi.
- Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää öljyyn kurpitsaraaste ja sekoita muna-sokerivaahtoon.
- Kääntele keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinan joukkoon. Kaada taikina syvälle uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paista kakkua 175-asteessa noin 25 min. Kokeile tikulla, milloin kakku on valmis. Paistoaika voi vaihdella uunista ja kurpitsojen kosteudesta riippuen. Anna pohjan jäähtyä.
- Ruskista voi kattilassa kakun paistuessa. Laita kattilaan voi ja kiehauta sulanutta voita hetki koko ajan sekoittaen, niin että voi saa kauniin ruskean sävyn. Älä kuitenkaan polta voita karrelle, ole siis tarkkana. Voin kuohahtaessa se alkaa tuoksua pähkinäiselle. Kaada voi metallikulhoon tai kattilaan jäähtymään. Jäähdytä hetki ja siirrä se sitten jääkaappiin.
- Vatkaa jäähtynyt ja jähmettynyt voi sähkövatkaimella sileäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuustot rasia kerrallaan samalla vatkaten. Lisää lopuksi tomusokeri ja vatkaa massa tasaiseksi kuorrutteeksi. Levitä lopuksi kuorrute piirakan päälle ja rouhi pinnalle pähkinät ja appelsiinin kuoriraaste.
Kurpitsa on iloinen yllättäjä. Kurpitsa sopii lasagneen täydellisesti, mutta vaatii kunnollista maustamista. Sen mieto maku ei pääse oikeuksiinsa, jos sitä ei mausta kunnolla. Siksipä lisäsin reilusti mausteita alkuperäiseen ohjeeseen.
Kurpitsalasagne oli perheen mielestä hyvää, mutta hieman erikoista ja nuoriso kaipasi siihen aitoa tomaattikastiketta. Kurpitsapiirakka sen sijaan maistui kaikille. Piirakkaa tarjottiin myös sukulaisille ja naapureille ja kaikki ylistivät sen makua ja kuohkeutta.
Kurpitsoista on moneksi! Myös urpitsan sisällä olevat siemenet ovat syötäviä. Erottele siemenet rihmastosta, huuhtele puhtaaksi vedellä ja kuivaa talouspaperiin. Paahda siemenet uunissa tai pannulla suolalla maustaen. Paahdetut kurpitsansiemenet onnistuvat minusta parhaiten uunissa matalalla lämmöllä (150 astetta) paahtaen reilu puoli tuntia. Pyöräytä siemeniä ennen kuin paistat ne öljyssä ja mausta reilulla suolalla ja halutessasi chilijauheella.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.