Näyttävä valkosuklaa-mustikkakakku hurmaa juhlapöydässä
Juhlakauden ihanimmat tarjottavat sopivat moniin tilaisuuksiin. Juhlapöydän tähti on valkosuklaa-mustikkakakku, joka kätkee sisäänsä monta yllätystä. Sormilla syötäviä herkut, kuten antipastovartaat ja karhunvatukka-limepalat valmistuvat nopeasti yllätysvieraille ja paahdetut Dijon sinappi-juustoperunat maistuvat suolaisen ystäville.
On taas se aika vuodesta, kun juhlahumu tiivistyy. Kun mietit juhlatarjottavia, pohdi mitä olet valmis itse tekemään vai koostetaanko tarjottavat nyyttäriperiaatteella. Näistä ohjeista voit poimia ideoita ja soveltaa niitä erilaisiin tilanteisiin.
On ihanaa, jos joku jaksaa nähdä vaivaa ja järjestää juhlia! Juhlat itsessään, eivät välttämättä vaadi mitään suurta panostusta. Tärkeintä on halu kutsua ihmisiä koolle ja asettua nauttimaan yhdessäolosta. On hyvä olla kuitenkin jonkinlainen ajatus tai teema ja tehdä suunnitelmat sen mukaisesti.
Kokosin muutamia kivoja ja helppoja ohjeita sekä hieman taituruutta vaativamman kakkuohjeen. Valkosuklaa-mustikkakakku on paitsi upean makuinen, myös näyttävä tarjottava, joka sopii myös fiiniimpään tilaisuuteen. Kakun voi valmistaa pakkaseen valmiiksi juhlahetkeä odottamaan. Voit ottaa kakun edellisenä päivänä jääkaappiin pakkasesta sulamaan ja tehdä kuorrutteen juhlapäivän aamuna.
Huomasin pohtivani valkosuklaa-mustikkakakkua tehdessäni, onko ohje liian monivaiheinen ja hankala, mutta totesin, että kokeillaan. On totta, että eri massoja valmistaessa tarvitsee useamman kulhon ja tehdessä on hyvä keskittyä tarkkoihin mittoihin. Aluksi on hyvä tarkistaa, että kotoa löytyy sopiva pyöreä kulho, johon kakun voi koota ja suurinpiirtein saman kokoinen irtopohjavuoka kakkupohjan tekoon.
Tarvitset ehdottomasti myös tuorekelmua, jotta saat kakun irroitettua kauniisti vuoasta. Ohje on pitkä ja siinä on monta eri työvaihetta, mutta tee yksi asia kerrallaan ja jaksa uskoa, että lopussa huomaat olevasi melkoinen kakkutaituri.
TARVITSET:
Kakkupohja
2 kananmunaa
¾ dl sokeria
¾ dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
2 rkl perunajauhoa
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
Mustikkatäyte
5 liivatelehteä
500 g mustikoita (pakaste)
¾ dl sokeria
½ dl sitruunanmehua
1 tl kanelia
Jugurtti- seljankukkatäyte
5 liivatelehteä
½ dl seljankukkamehutiivistettä (Brunneby)
3 kananmunan valkuaista
¾ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jugurttia
½ tl kanelia
Lisäksi:
1 dl smetanaa tai creme fraichea
(ranskankermaa)
1 dl tuoreita pensasmustikoita
tummia viinirypäleitä
minttua
Tee näin:
- Valmista kakkupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Lisää jauhoseos siivilän läpi nostellen muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotetun kakkuvuoan (halkaisija n. 20 cm) pohjalle. Kakkupohjasta kuuluu tulla matala.
- Paista kakku uuniin alatasolla 200 asteessa noin 20 min. Kippaa kakkupohja leivinpaperin päälle jäähtymään. Annan pohjan jäähtyä hyvin ja leikkaa se sen jälkeen terävällä fileerausveitsellä kolmeen osaan. (Kakkupohjan voi laittaa myös tunniksi pakastimeen ja näin sen leikkaaminen onnistuu helpommin).
- Valitse kakun kokoamista varten suuaukoltaan kakkupohjan halkaisijan kokoinen pyöreäpohjainen kulho (n. 1 ½ l) ja vuoraa sen sisäseinät muovikelmulla mahdollisimman sileäksi.
- Pane liivatelehdet likoamaan kookkaaseen kulhoon runsaaseen kylmään veteen noin 7 minuutiksi.
- Valmista mustikkatäyte. Soseuta sulaneet pakastemustikat tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja kaneli.
- Kuumenna sitruunanmehu kuumaksi ja liuota joukkoon puristellut liivatteet. Lisää seos ohuena nauhana mustikkatäytteen joukkoon. Jätä sivuun odottamaan.
- Valmista seljankukkatäyte. Vaahdota kerma. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä jugurtti ja kermavaahto. Kuumenna seljankukkamehutiiviste kiehuvaksi ja liota siihen viisi pehmennyttä, kuivaksi puristeltua liivatetta. Anna jäähtyä hetki ja lisää seos ohuena nauhana jugurtti-kermavaahtoseokseen kokoajan sekoittaen. Mausta kanelilla ja nostele sekaan valkuais-sokerivaahto.
- Kokoa kakku nurinpäin pyöreään vuokaan. Pane kulhon pohjalle noin ⅓ selajankukka-kermavaahtoseoksesta ja nosta päälle yksi kakkupohjista. Niin, että kakkupohjan reunat ovat tiiviisti kiinni kulhon reunoissa. Lisää mustikkatäyte. Nosta päälle seuraava kakkupohja samaan tapaan ja sen päälle seljankukkatäyte ja lopuksi tiiviiksi kerrokseksi kakkupohja. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin noin 4 tunniksi.
- Ota kakku jääkaapista ja kippaa se varovasti ulos kulhosta, kahden limittäin laitetun leivinpaperin päälle kakkupohjan kokoiselle tasaiselle alustalle. Poista muovikelmu ja voitele pinta tarvittaessa sileäksi ohuella kerroksella smetanaa tai ranskankermaa. Nosta kakku pariksi tunniksi pakkaseen.
- Valmista valkosuklaakuorrutus. Pilko suklaa kerman sekaan mikron kestävään kulhoon ja kuumenna miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Kaada tai lusikoi valkosuklaa-kermaseos kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi.
- Nosta kakku viileään jähmettymään vähintään tunniksi. Koristele pensasmustikoilla, tummilla viinirypäleillä ja mintunlehdillä ennen tarjoilua.
Kakun valmistuksen jälkeen, kaiken muun valmistaminen sujuu hetkessä. Juhlissa on aina hyvä olla jotain pientä naposteltavaa, joka on helppo syödä sormin. Houkuttava antipastokranssi syntyy suolaisen ja makean yhdistelmästä. Voit laittaa varrastikkuihin tarjolle sopivia herkkupaloja oman mielesi mukaisesti.
TARVITSET:
varrastikkuja
Pirkka-leipäjuustoa
melonia
coctailkurkkuja
tummia viinirypäleitä
basilikaa
Tee näin: Katkaise varrastikut sopivan pituisiksi. Esikäsittele ja paloittele raaka-aineet sopivan kokoisiksi paloiksi. Täytä vartaat kasviksilla, juustoilla ja basilikalla. Asettele vartaat halutessasi kranssin muotoon esille.
Maistuva naposteltava on myös paahdettu peruna, joka saa päälleen Dijon-sinappi juustokuorrutteen. Keitä suolavedessä sopivan pieniä perunoita ja anna niiden jäähtyä. Puolita perunat ja sivele niihin hieman oliiviöljyä ja mustapippuria. Sekoita sinappi ja juustoraaste ja voitele perunanpuolikkaat seoksella. Paahda niitä uunissa 200 asteessa noin 20 min. Silppua päälle ruohosipulia ja tarjoile lämpimänä. Tarvittavat mitat riippuvat tarjottavien perunoiden määrästä. Tee sinappi-juustoraastetahnaa sen verran, että saat voideltua perunat kunnolla.
TARVITSET:
Perunaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Dijon sinappia
ruohosipulia
Emmental juustoraastetta (punainen)
Herkulliset boysenmarja-limepalat syntyvät valmistaikinasta ja lime-valkosuklaa kuorrutteesta. Pienien suupalojen päälle asetellaan marjoja.
TARVITSET:
1 pkt torttutaikinaa
2 dl kermaa
1 lime
100 g valkosuklaata
1 rs karhunvatukoita
Tee näin: Sulata valmiiksi kaulittua torttutaikinaa pöydällä n. 20 min. Leikkaa saksilla taikina kahteen osaan ja edelleen neljään osaan, niin että yhdestä levystä tulee 8 palaa.
- Paista noin 10 min. tai kunnes taikinapalat ovat kullankeltaisia. Anna jäähtyä.
- Vatkaa kulhossa kerma ja raasta sekaan pestyn limen kuorta. Purista limestä mehu ja sekoita se vatkattuun kermaan.
- Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja sekoita. Lisää sulanut suklaa kerma-limevaahtoon ja sekoita massa tasaiseksi. Pursota täyte tyllalla paistettujen taikinapalojen päälle. Koristele karhunvatukoilla.
Miltä maistui?
Valkosuklaa-mustikkakakku oli minusta ehdoton suosikki. Kakussa maistuneet seljankukka ja kaneli olivat hienostunut makupari. Kakku oli kauniin mallinen ja näyttävän näköinen. Se sopii sekä maultaan, että ulkomuodoltaan monenlaisiin juhliin. Kakku oli kohtuullisen työläs tehdä ja sen tekemiseen on hyvä varata oma aikansa. Nuorisossa kakku herätti mielenkiintoa, mutta heille sen makumaailma ei täysin auennut. Sen sijaan muut tarjottavat hävisivät tarjottimilta hyvin nopeasti.
Ajattelen, että tärkeintä on aina muistaa kiittää juhlien järjestäjiä heidän näkemästä vaivasta ja tarjottavat ovat toissijaisia. On kuitenkin kiva, että joskus jaksaa nähdä sen vaivan, että valmistelee herkullista ja juhlavaa tarjottavaa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.