Pirskahtelva sitruunatiramisu on vastustamaton viettelys
Tämä raikas ja kepeä sitruunatiramisu sulaa suuhun ja sopii erinomaisesti parsan, lampaan ja muiden pääsiäisklassikoiden tähdittämän pääsiäisaterian huipennukseksi. Jo pienikin pala tätä sitruunaista herkkua saa hymyn huulillesi koko pääsiäiseksi.
Tiramisu on täyteläisen pehmeä ja kostea jälkiruoka, joka tunnetaan ympäri maailmaa
Tiramisusta on kehitelty erilaisia versioita vuosien saatossa, mutta keskeisintä on, että se sisältää savoiardi-keksejä, kananmunaa, mascarponejuustoa ja usein makeaa jälkiruokaviiniä. Tiramisu kootaan usein suorakaiteen muotoiselle vadille, jolloin keksien latominen on helpompaa. Italiassa “tirami su” on kehoitus: “nosta minut ylös”. Tästäpä varmaan juontaa juurensa jälkiruoan hauska nimikin. Jälkiruoka on tarkoitus lusikoida suoraan vadilta tarjottavaksi. Ravintoloissa tiramisu tarjoillaan usein annoskulhoissa.
Tiramisun salaisuus on, se että täyteläisen pehmeän vaahdon sisällä on kosteaa keksiä ja jokainen suupala on täynnä makua.
Tässä K-ruoka -sivuston ohjeessa pääosaa näyttelee sitruuna. Voit oikoa ja nopeuttaa jälkiruoan kokoamista käyttämällä kaupan valmista lemon curdia. Huomioi, että kaupan lemon curd on itse valmistetttua makeampaa ja koostumukseltaan paksumpaa. Ohje on alkoholiton, mutta jos haluat lisää potkua, kostuta Savoiardi-keksit Limocello-likööriin.
TARVITSET:
Lemon Curd
4 kanamunaa
2 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sitruunamehua
50 g voita
Täyte:
2 prk Creme-vispikermaa
1 prk mascarponejuustoa
½ dl lemon curdia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Kostutus:
1 dl vettä
1 dl sokeria
½ dl sitruunamehua tai limoncelloa
Lisäksi:
200 g Savoiardi-keksejä
sitruunan viipaleita
marjoja
Valmistus:
- Aloita valmistamalla lemon curd. Riko huoneenlämpöiset munat pyöreäpohjaiseen metallikulhoon. Lisää sokeri, sitruunankuori ja -mehu. Nosta kulho kiehuvalla vedellä täytettyyn kattilaan, niin että kulho jää kellumaan kattilaan koskematta pohjaa.
- Kuumenna seosta koko ajan vatkaten kierrevatkaimella, kunnes seos sakeutuu. Aikaa kuluu noin 5 minuuttia.
- Nosta kulho vesihauteesta ja lisää paloiteltu voi. Vatkaa kunnes voi on sulanut. Peitä lemon curd muovikelmulla ja jäähdytä jääkaapissa noin 20 minuuttia.
- Käytä lemon curdia sekä täytteeseen että tiramisun pinnalle.
Täyte:
- Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon notkistettu mascarbone ja ½ dl lemon curdia. Mausta sokerilla ja vanilijasokerilla.
Kokoaminen:
- Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä ja lisää lopuksi sitruunanmehu. Kaada sitruuna-sokeriliemi tai limocello laakeaan kulhoon.
- Kasta keksit kummaltakin puolelta sitruunasokeriliemeen ja asettele keksit vuoanpohjalle. Levitä puolet täytteestä keksien päälle.
- Lado samalla tavalla toinen kerros ja levitä päälle loput täytteestä. Lusikoi tai pursota päälle kerros täytettä ja tasoita pinta lusikalla.
- Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 h, mielellään yön yli. Koristele haluamallasi tavalla, sitruunaviipaleilla ja marjoilla. Nauti!
Miltä maistui?
Tämä on aivan täydellinen jälkiruoka! Jo pieni pala tiramisua saa hymyn huulille. Sitruunatiramisu on täynnä makua ja se pirskahtelee suussa ollen samalla ihanan täyteläinen ja pehmeä. Tiramisu vain paranee jääkaapissa ja sille kannattaa antaa aikaa tekeytyä ainakin yön yli.
Itse tehtynä lemon curd maistuu kaupan versioita pehmeämmältä, joten Suosittelen kokeilemaan sen valmistamista itse. Pääsiäispyhien juhlapöydästä sitruunatiramisua ei kannata unohtaa!
Kuva 6. Minä

Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.