Riisipuuro vai ohrapuuro? Paras joulupuuro syntyy pitkään hauduttamalla
Joulunvietto alkaa lempeästi yhteisellä puurohetkellä. Hitaasti haudutetun ohrapuuron tai silkinpehmeän riisipuuron kaveriksi sopivat monenlaiset lisukkeet. Mitä pidempään jaksat puuroa haudutella, sitä parempi siitä tulee.
Puuron syönti on kuulunut pitkään suomalaisten joulutraditioihin. Moni meistä aloittaa tämänkin joulun joulupuurolla, jonne piilotetaan manteli jos toinenkin. Manteliperinne juurtaa juurensa jo 1800-luvulle, tavan katsotaan tulleen Ruotsista. Uskomuksen mukaan mantelin saajaa kohtaa onni seuraavana vuonna. Ohrapuuro on suomalaisen joulupuuron alkuperäinen ja ikivanha versio. Riisipuuro yleistyi meillä vasta 1930-luvulla.
Riisipuuro (4 annosta)
TARVITSET:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
¾ tl suolaa
- Kiehauta vesi ja lisää riisit. Keitä muutama minuutti ja lisää maito ja anna puuron hautua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 35 minuuttia, kunnes puuro on pehmeää.
- Mausta valmis puuro suolalla ja tarjoile lisukkeiden kanssa.
TARVITSET:
kanelia
sokeria
erilaisia marjoja
erilaisia pähkinöitä
päärynää
suklaarouhetta
kinuskikastiketta
- Kokoa lisukkeet erillisiin kulhoihin ja tarjoile yhdessä puuron kanssa.
K-ruoka -sivustolta löydät lisää vinkkejä herkullisen puurobuffetin kokoamiseen ja puuron maustamiseen.
Kokeile helppoa uunipuuroa
Mikäli haluat säästyä puuron hämmentelyltä tai pelkäät sen palavan pohjaan, voit valmistaa puuron uunissa. Niin ohrapuuro kuin riisipuurokin valmistuvat uunissa yön aikana kuin itsekseen ja aamulla voit nostaa pöytään höyryävän vuoan. Sinulle jää aattoaamuun vain kahvinkeitto ja lisukkeiden kokoaminen.
TARVITSET:
2 ½ dl kokonaisia ohrasuurimoita
½ l vettä
1 l mantelimaitoa (sokeroimaton)
1 tl suolaa
2 rkl voita vuoan voiteluun
- Mittaa ainekset voideltuun uunivuokaan ja hauduta puuroa 150-asteessa noin kolme tuntia. Jos haluat puurosta erityisen mehevän, keitä suurimoita ennen uunivuokaan laittamista noin 40 min tai kunnes vesi on imeytynyt niihin.
- Jos haluat hauduttaa puuroa yön yli, liota ohrasuurimoita vedessä puolisen tuntia ja lisää vuokaan sitten suola ja maito. Kypsennä puuroa 100-asteessa noin 10–12 tuntia.
Miltä maistui?
Puuro vaan on parasta ja puurobuffetin kokoaminen hauskaa ja helppoa. Kun valmistat puuroa kerralla ison kattilallisen tai täyden vuoan, syötävää riittää useammaksikin kerraksi.
Lisukkeilla puuroon saa vaihtelua ja annoksista erilaisia. Kiva idea on kutsua ystävät yhteiselle puurobrunssille ja koota brunssi nyyttäriperiaatteella. Mikään onkaan suurempi onni kuin nauttia yhdessäolosta tai halutessaan omasta rauhasta ja joulutunnelmasta. Kiitos kuluneesta vuodesta ja rauhallista ja hyvää joulua!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.