Sesongissa pirskahtelevat veriappelsiinit – Herkuttele risotolla ja kakulla!
Odotettu sitrushedelmäsesonki on nyt kuumimmillaan! Saat ihanaa väriä ja makua lautaselle käyttämällä rohkeasti sitrushedelmiä ruuanlaitossa ja leivonnassa. Kirpeä vitamiinipommi, veriappelsiini on kokenut uuden tulemisen ja sitä hypetetään nyt joka paikassa. Kokeile makeaa veriappelsiinirisottoa ja mehevää sitruuna- oliiviöljykakkua korvaamalla sitruuna veriappelsiinilla. Varmasti yllätyt!
Monipuolinen veriappelsiini
Veriappelsiinia voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa tavallisen appelsiinin tapaan. Veriappelsiineiksi kutsutaan kaikkia punaisia ja happamia appelsiinilajikkeita. Veriappelsiinien hedelmälihan väri vaihtelee lähes verenpunaisesta normaalin värisen appelsiinin väriin. Sen ainutlaatuinen punainen väri johtuu antosyaaneista, eli luonnollisista antioksidanteista. Kuten muutkin sitrushedelmät, veriappelsiini on erinomainen C-vitamiinin lähde. Sen maku on kirpeä, mutta samalla herkullisen makea.
Ota kaikki irti lyhyestä sesongista ja testaa veriappelsiiniä rohkeasti eri tavoilla. K-ruoka -sivustolta löydät maukkaat veriappelsiinirisotto- ja sitruuna- oliiviöljykakku reseptit, jotka räjäyttävät makunystyrät. Sitä paitsi mehevä sitrus- oliiviöljykakku on erityisen helppo valmistaa, vaikka mökkiolosuhteissa, koska se ei vaadi kuin sekoittamisen.
Veriappelsiinirisotto
TARVITSET:
2–3 (380 g) Pirkka veriappelsiinia
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 l vettä
3 rkl Pirkka kasvisfondia
3 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl (alkoholitonta) kuivaa valkoviiniä
2 dl parmesanraastetta
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
2 rkl voita
Tee näin:
- Pese ja raasta yhden veriappelsiinin kuori. Purista appelsiinien mehu (noin 1,5 dl).
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuumenna vesi erillisessä kattilassa kiehuvaksi ja sekoita joukkoon kasvisfondi.
- Kuumenna öljy laakeassa paitokasarissa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää riisi, ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Kaada viini kasariin ja kuumenna kunnes viini on imeytynyt riisiin. Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen uuden kauhallisen lisäämistä. Aikaa kuluu noin 20-25 min.
- Kun riisi on lähes kypsää, lisää veriappelsiinin kuoriraaste ja mehu, parmesaani, timjami ja voi. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kasvislientä. Risotto saa jäädä valuvaksi.
- Jaa risotto annoslautasille ja viimeistele mustapippurilla, parmesaanilla ja tuoreella timjamilla. Tarjoa heti.
Sitrushedelmät maistuvat myös kuivakakussa
Tämä oliiviöljyyn tehty sitruskakku päihittää monet kakut mehevyydellään. Sen salaisuus piilee oliiviöljyssä. Tarvitset vain pari kulhoa ja lastan, jolla sekoittaa taikina sekä raastimen. Kakku valmistuu helposti sekoittamalla, joten sen saa nopeasti uuniin paistumaan. Tästä riittää tarjottavaa useampaan kahvihetkeen.
TARVITSET:
3 dl vehnäjauhoa
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
1 ½ dl oliiviöljyä
2 kananmunaa
1 ½ dl kreikkalaista jugurttia
½ dl veriappelsiininmehua tai (sitruunanmehua)
1 rkl raastettua veriappelsiininkuorta
tomusokeria koristeluun
Mascarponevaahto
1 rs mascarponejuustoa
¾ dl maitoa
1 ½ rkl sokeria
Lisäksi marjoja tai kalvottomia veriappelsiinilohkoja
Tee näin:
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. (halkaisija 20 cm). Öljyä vuoka ja jauhota se vehnäjauholla.
- Sekoita kulhossa vehnäjauho, sokerit, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Sekoita toisessa kulhossa oliiviöljy, jugurtti, kanamunat, veriappelsiinin kuoriraaste ja mehu.
- Siivilöi jauhoseos kosteisiin aineksiin taikinakaapimella käännellen. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina kulhoon ja tasoita pinta.
- Paista 175 asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Kypsyyttä voi testata cocktailtikulla. Anna jäähtyä kunnolla ennen kumoamista.
- Tee seuraavaksi mascarponevaahto: vatkaa mascarponea ja sokeria vaahdoksi sähkövatkaimella ja lisää maito pienissä erissä joukkoon, kunnes mascarpone on vaahtoutunut kuohkeaksi vaahdoksi.
- Tarjoa kakkua mascarponevaahdon sekä marjojen tai kalvottomien veriappelsiinilohkojen kera.
Miltä maistui?
Veriappelsiini sopii hyvin samankaltaisiin ruokiin ja leivonnaisiin kuin sitruuna, sillä se on tarpeeksi hapokas ja kirpeän maukas. Veriappelsiinista saa ihanan sävyisiä ruokia, koska syvä punainen väri liukenee esimerkiksi risottoon kauniisti. Täytyy sanoa, että tein veriappelsiinirisottoa ensimmäisen kerran ja itseänikin hiukan jännitti, miltä lopputulos maistuu.
Risotto oli herkullista ja suun mukaista. Kaunis väri herätti ruokailijoissa ihastusta. Paksu kerros parmesaania teki risotosta täyteläistä ja tasoitti hedelmän tuomaa hapokkuutta.
Kokeilin veriappelsiinia ensimmäistä kertaa myös sitruunan tilalla oliiviöljykakussa ja se todella toimi. Kuoriraastetta kannattaa laittaa reilusti. Kakku oli Italialaisittain mehevää ja maistui taivaalliselta. Tämä jos joku kakku on helppo tehdä, vaikka mökkiolosuhteissa, kuten itse tein talvilomalla hiihdon lomassa.

Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.