Syrjitty särki ui verkkoon säilykkeenä ja muuttuu herkulliseksi kalapelliksi
Nyt maistellaan maukkaita ja vastuullisia kotimaisia kalasäilykkeitä ja tehdään herkullinen kalapelti, jossa käytämme pääraaka-aineena särkeä, joka on kalastettu kotimaisista vesistä ja jalostettu kalasäilykkeeksi. Järki Särki on monipuolinen säilyke, jota voi käyttää monenlaiseen ruoanlaittoon, vaikkapa tonnikalan tilalla.
Kotimainen kala on fiksu valinta ruokalautaselle, niin herkullisuuden kuin ekologisuudenkin kannalta. Suomi tunnetaan tuhansista järvistään ja lisäksi meillä on upea, suojelukohteena oleva Itämeri. Siksi onkin huolestuttavaa, että suurin osa Suomessa nautitusta kalasta on tuontitavaraa, eritoten Norjassa kasvatettua lohta.
Kotimaisuus onkin yksi hyvä syy lisätä järvikalan syöntiä. Järvikalan kalastaminen ja syöminen ovat ympäristöteko, jonka avulla jokainen voi osallistua vesistöjen ja ympäristön hoitoon. Makeiden vesistöjen rehevöityminen vaikuttaa myös Itämeren kuntoon ja sen herkkään ekologiaan, koska Itämeren vedet vaihtuvat hitaasti, sen ollessa kaukana suurista merialueista.
Niin kutsuttuja kotimaisia “roskakaloja” ei kuitenkaan osattu hyödyntää ruoanlaitossa kovin monipuolisesti. Viime vuosina asia on tosin muuttunut, kun kauppojen hyllyille on ilmestynyt uusia kotimaisia kalatuotteita.
Luonnonkaloista tehdyt kalasäilykkeet ovat nostaneet suosiotaan tonnikalan rinnalla ja nykyään useat eri valmistajat tuovat markkinoille omia kalasäilykkeitään. Tutkailin Eastonin K-Citymarketin säilykehyllyä ja olin positiivisesti yllättynyt sen monipuolisesta valikoimasta. Kiinnitin huomioni kauniisiin lasipurkkeihin, joissa oli värikkäät etiketit. Kyse oli Järki Särki – kalasäilykkeistä, jotka erottuivat hyllyssä edukseen. Tuotteiden syntytarinan voi lukea tästä.
Säilykkeistä syntyy mehevä kalapelti
Kehittelin kalasäilykkeistä helpon ja nopeasti toteutettavan uuniruoan, joka valmistuu jokaiselta kotikokilta helposti. Käytin tällä kertaa savustettua särkeä ja valkosipulia sisältävää Järki Särkeä. Uskoisin, että myös tomaattinen Järki Särki toimisi samassa reseptissä erinomaisesti. Maistoin kaloja suoraan purkista haarukalla ja totesin, että niistä saisi myös mahtavan kalamoussen esimerkiksi juhliin tarjottavaksi. Järki Särkeä voi käyttää tonnikalan tapaan monipuolisesti ruoanlaitossa.
Jos haluat oikoa mutkat suoriksi, paloittele perunat, sipulit ja mausteet suoraan kulhoon. Lorauta sitten Järki särki -purkista öljyt päälle ja sekoita. Päälle voit lusikoida smetanaa sinne tänne ja lisätä kalapalat sekaan paiston loppuvaiheessa. Voit käyttää uunipellin tilalla myös uunivuokaa, mutta silloin paistoaika saattaa olla pitempi.
TARVITSET:
1/2 kg perunaa
1 prk Järki Särkeä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 nippu broccoliinia
1 prk smetanaa
½ ruukkua tilliä
sitruunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1–2 tl siirappia
Tee näin:
– Laita uuni lämpimään 225 asteeseen.
– Pese perunat hyvin ja viipaloi ne 5 mm paksuiksi siivuiksi terävällä veitsellä. Käytä kohtuullisen pienikokoisia perunoita (noin 10 kpl)
– Viipaloi sipuli ihan ohuiksi suikaleiksi ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella. Kaada Järki Särki -purkista öljyä perunoiden ja sipuleiden päälle. Lisää suola, mustapippuria ja siirappi ja lopuksi pyöräytä kaikki sekaisin.
– Levitä perunat/sipulit uunipellille ja paista noin 10 min keskitasolla. Nosta pelti kuumuutta kestävälle tasolle. Tämän jälkeen laske uunin lämpötilaa 200 asteeseen.
– Tee perunoiden paistuessa smetanakastike. Sekoita smetana, suola, mustapippuri, tillisilppu ja sitruuna sekaisin. Tarkista maku, lisää tarvittaessa ripaus sokeria.
– Pese broccoliinit ja leikkaa varresta pienet palat päästä pois. Kaada loput purkin pohjalle jääneet öljyt broccoliinien päälle ja jälleen pyöräytä.
– Lisää kuumien perunasiivujen päälle kalapalat, broccoliinit, smetanakastike ja tillisilppu.
Jatka paistamista 20–30 min uunin tehosta riippuen. Kala ja broccoliinit eivät saa paistua liikaa, jotta ne ei eivät kuivu.
Tarjoile ateria vihersalaatin kanssa.
Miltä maistui?
Nyt täytyy rehellisesti sanoa, että perheen keskuudessa kalasäilyke ei aluksi herättänyt suuria hurraahuutoja, mutta kun he pääsivät maistamaan valmista ruokaa, mielipide vaihtui sekunnissa. Savustettu Järki Särki & Luomuvalkosipuli Järki Särki sopivat erinomaisesti perunan ja broccoliinin seuraksi. Ennakkoluulot katosivat jokaisen suupalan jälkeen ja nuorimmainen innostui kehumaan makua. Oli hauska huomata, miten tärkeää on tuotteen ulkonäkö lasten näkökulmasta. He huomioivat lasipurkkien hauskat etiketit ja pyörittelivät purkkeja käsissään.
On erittäin virkistävää testata välillä jotain itsellekin uutta tuotetta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kotimaisia kalasäilykkeitä, jos et ole jo niiden vakikäyttäjä. Kesän must-juttu olisi käydä kalassa ja valmistaa saaliista omat säilykkeet.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.